Verslaafd aan het archief

22-10-2016 Uit Han van der Horst

COLUMN - Het was lekker druk op de open dag van het gemeentearchief. De drie sprekers hadden over belangstelling niet te klagen. Men moest zelfs krukjes bijplaatsen om te voorkomen dat bezoekers genoegen moesten nemen met een staanplaats. Dat kan natuurlijk niet in een gastvrij archief als het Schiedamse, dat op de open dag met ruime hand kwaliteitskoffie verstrekte met roze koeken, stroopwafels en andere heerlijkheden van dit allooi.

Het archief had de tweede verdieping van de oude bibliotheek op het Stadserf mogen gebruiken om daar een tentoonstelling te houden van prachtige aquarellen over de binnenstad van een jaar of veertig geleden. Ook zaten daar kinderen met de tong tussen de lippen te oefenen op hun eerste karikatuur. Zij hadden daar eerst deskundige instructie over gekregen.

Het was een prima middag, heel gezellig. Toch zag ik te veel bekende gezichten. Het archief - zo bleek opnieuw - is een verborgen schat die bij te weinig stadgenoten bekend is. Toch doen de medewerkers hun uiterste best om de bezoekers zo goed en zo efficiënt mogelijk te helpen.Tegelijkertijd zorgen zij voor een fijne sfeer in de studiezaal. Ook zorgen zij ervoor dat steeds meer materiaal digitaal beschikbaar is. Daarom was het zo jammer dat te weinig nieuwkomers de weg naar de open dag gevonden hadden.

Welaan, laat ik eens proberen om U aan het archief verslaafd te maken. Ervan uitgaande dat U een Schiedammer bent met hart voor de stad. Voorbeeldje een: het digitale fotoarchief. Dat staat hier.. U kunt nu gemakkelijk met zoekwoorden oude foto’s op uw beeldscherm tonen. Ik woon bijvoorbeeld ter hoogte van het Nieuwlandplein. Die plek zag er in 1954 nog zo uit. Een andere prachtige plek is Schiedam Gen. Daar vinden geboren en getogen Schiedammers on line allerlei documenten over hun voorouders.

Mensen, wat een prachtige instelling is dat archief.Gerelateerd