Verhaal van Schiedam en tentoonstelling over zeekadetten

03-08-2018 Uit Redactie

Een historisch moment in de geschiedenis van de Schiedamse zeekadetten: het oude schip de Spica, en de nieuwe Pontresina samen in de Wilhelminahaven; foto: Zeekadetkorps Schiedam

 
SCHIEDAM - De zeekadetten van het korps Jacob van Heemskerck stan de komende tijd centraal bij de Historische Verening Schiedam (HVS).

Morgen opent in het pand van de vereniging op de Hoogstraat een tentoonstelling over de zeekadetten. Het Schiedamse korps werd in 1951 opgericht, enkele jaren na dat in Gouda, het eerste van Nederland. De tentoonstelling bestreikt de hele, bijna zeventigjarige geschiedenis van het korps, genoemd naar Jacob van Heemskerck, zeevaarder in de zestiende eeuw.

Bij gelegenheid van de opening zal ook 'Het Verhaal van Schiedam' over de zeekadetten gaan. Om een uur morgenmiddag houdt bootsman Martijn van Vliet deze lezing, ook bij de HVS.

Zeekadetkorpsen zijn er op gericht jonge mensen te leren hoe het er op schepen aan toegaat. Dat leren zij aan boord van korpsschepen, die veelal worden geschonken door de marine, overheden of particulieren. Veel leden gaan uiteindelijk ook in de scheepvaart aan het werk.


Gerelateerd