Veel animo voor nieuw gebruik brugwachtershuisjes

11-06-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM – De keus om te komen tot een nieuwe invulling van drie Schiedamse brugwachtershuisjes is nog niet zo’n gemakkelijke. Er kwamen liefst 29 inzendingen op een oproep om de huisjes bij de Ooievaarsbrug, de Oranjebrug en de Hoofdbrug een ‘nieuwe creatieve invulling’ te geven.

De commissie die de selectie moet doen kwam gisteren bij elkaar en heeft wel een selectie gemaakt, maar kan nog geen uitsluitsel geven. "We moeten een en ander nog afstemmen met de kunstenaars", zegt Lotti Hesper, leider van dit project. Dat zal waarschijnlijk betekenen dat de plannen nog wat zullen worden aangepast.

Dat moet je zo zien, legt ze uit: de drie brugwachtershuisjes staan in wijken, op locaties, die verschillen van karakter. Ook rijdt er bij een vooral verkeer langs, en bij een ander gaan vooral voetgangers zien wat er in de huisjes komt. “We stellen dus een wisseling voor van de huisjes en de plannen, en daar moeten we het met de kunstenaars nog over hebben.” Vandaar.

Hesper, die vaker bij projecten van de stichting Brugwachtershuisjes betrokken is, noemt het niveau van de inzendingen ‘hoog’. “En divers. Van ideeën met groen tot kunst en foto’s.”

Met name kunstenaars waren opgeroepen om voor 31 mei met een idee voor de huisjes te komen. Per huisje is duizend euro beschikbaar om een idee uit te voeren. Aan een commissie met behalve Hesper ook mensen van de bruggendienst, de gemeentelijke afdeling Kunst & Cultuur, de wijkmanager, een zzp-er en twee cultuurscouts de taak om de keus te maken.

Bij de selectie wordt duidelijk ook gekeken naar het bestaande gebruik van de huisjes, wat door moet gaan, met name bij de Ooievaarsbrug en Hoofdbrug (waar ook de techniekruimte van de brug bereikt moet kunnen worden via het huisje). Daarom vielen ideeën als met een bezoekfunctie af. “Bijvoorbeeld koffie schenken en een kletspraatje houden, of workshops verzorgen, dat gaat dus niet.” Het gaat daarom vooral om een nieuwe kijkfunctie voor de huisjes, aldus Hesper. “Met een kunstenaar die wel dingen mag wisselen bijvoorbeeld, maar niet iedere dag bezoek.”

Mogelijk verandert dat als de huisjes daadwerkelijk niet langer de functie van brugwachtershuisje dienen, zoals nu al het geval bij de Oranjebrug. Dat brugwachtershuisje wordt mogelijk in het najaar bouwkundig aangepast.



Gerelateerd