Twee podia voor klassieke muziek in één kerk

05-09-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM - 't Huis te Poort ziet er komend concertseizoen uit als de Westvest90-kerk. En kleurt rood-wit-blauw op zijn Engels. Tegelijkertijd behoudt Westvest90 zijn karakter, met enkele veranderingen.

Corona maakt dat concerten in 't Huis te Poort, de oud-katholieke kerk op de Dam, niet mogelijk zijn. De 'vrienden' van de even verderop aan de Westvest gelegen flink grotere kerk van de Nederlandse Protestantenbond bieden uitkomst. De programmering kan 'volwaardig' doorgaan door uit te wijken naar dat podium.

Toch is ook de Westvest90-kerk gebonden aan de afstandsregels, beperkt in zijn capaciteit. Er kunnen maximaal zestig toehoorders in terecht. Daarom introduceert het gastvrije concertpodium zelf de dubbelconcerten: twee keer hetzelfde concert, om vier uur en om acht uur op vrijdag. Negen van dergelijke dubbelconcerten zullen er dit seizoen zijn. Onder meer Klára Würtz, het Van Baerle Trio, de pianisten Camiel Boomsma en Nikola Meeuwsen, het Helix Trio met Pieter Wispelwey en de Laureaten van het Prinses Christina Concours treden twee keer op. In totaal zijn er tot eind april veertien concerten, georganiseerd door Westvest90, in de kerk te bezoeken.

't Huis te Poort biedt komend seizoen een tiental optredens, met de eerste al aanstaande vrijdag. Dan komt het internationale Florens Ensemble naar Schiedam. Op 9 oktober treden sopraan Kate Semmens en organist Steven Devine ook twee keer op.

Dit hele seizoen staat voor 't Huis te Poort in het teken van het Britse afzwaaien uit de Europese Unie. Met veel muziek uit het Engelse repertoire uit de 17e en 18e eeuw. In enkele gevallen worden er in samenwerking met Schiedamse ondernemers bijzondere extra arrangementen aangeboden. Het complete concertprogramma is te vinden in de kersverse brochure en op internet.Gerelateerd