Twee musea vieren zeventig jaar CoBrA

23-10-2018 Uit Advertentie

Vier zeventig jaar CoBrA en kom kamperen in het museum; foto: SMS

SCHIEDAM - Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat enkele kunstenaars in Parijs de revolutionaire kunstenaarsgroep CoBrA oprichtten. Het Stedelijk Museum Schiedam en het Cobra Museum voor Moderne Kunst, vieren dat in het weekend van 10 en 11 november.

In beide musea kunnen kinderen en hun (groot)ouders op 10 november overnachten tijdens Camping CoBrA met een nachtelijke pyjama-speurtocht, muziek, film en spelletjes. Op zondag 11 november zetten de musea de deuren wagenwijd open en kan iedereen gratis naar binnen. Er is van alles te doen, van livemuziek tot lezingen, rondleidingen en workshops.

Corneille, zijn wereld

Tijdens het feestweekend laten beide musea werk van CoBrA-kunstenaars zien. Bij het Stedelijk Museum Schiedam is dat de overzichtstentoonstelling Corneille, zijn wereld, met een van de oprichters van CoBrA. In de periode dat die stroming opgang maakte, produceerde Corneille expressieve en spontane tekeningen en schilderijen, waaruit een sterke levensvreugde en vrijheidsdrang spreekt. Voor meer over de tentoonstelling, klik hier. Op de Appelzolder toont het museum de topstukken van alle CoBrA-kunstenaars. Daar hangt ook werk van Karel Appel, Constant en Lucebert. Meer daarover hier.

Een meerkoppige slang!

Het Cobra Museum in Amstelveen laat met de tentoonstelling 'Cobra 70: Een meerkoppige slang' zien dat CoBrA meer was dan de ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is. Kenmerkend was de geest van absolute vrijheid en de kruisbestuiving tussen denkers, dichters en schilders van jonge hemelbestormende creatievelingen en intellectuelen die voortdurend met elkaar overhoop lagen. Dat laatste leidde uiteindelijk ook tot het uiteenvallen van de beweging. Op feestelijke vlaggen rondom de glazen wand van de binnentuin spreken citaten van de oprichters van CoBrA, betrokkenen en kunsthistorici elkaar regelmatig tegen in een dynamiek van tegenstellingen. Klik voor meer over de tentoonstelling hier.

8 november 1948

Op 8 november is het precies zeventig jaar geleden dat de revolutionaire CoBrA-beweging in Café Notre Dame in Parijs werd opgericht. De oorspronkelijke groep bestond uit kunstenaars uit COpenhangen, BRussel en Amsterdam. Kunstenaars en dichters uit verschillende landen maakten in de jaren daarna deel uit van deze veelbesproken beweging, die officieel ongeveer duizend dagen bestond. CoBrA was synoniem voor de vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

'Geknoei, gekladder en verlakkerij'

De CoBrA-leden lieten zich inspireren door kindertekeningen, prehistorische artefacten, niet-westerse uitingen, striptekeningen en andere vormen van volkscultuur. In de drie jaar die volgden, werkten zij samen aan tijdschriften en meerdere tentoonstellingen. In Nederland zorgde CoBrA in 1949 voor grote ophef met hun eerste tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. De politie moest het museum ontzetten en de kranten spraken van: “Geknoei, gekladder en verlakkerij”.

Activiteiten zeventig jaar CoBrA op een rij:


8-11-18
Tentoonstelling Corneille, zijn wereld in het Stedelijk Museum Schiedam
(Eerste dag) Tentoonstelling 'Cobra 70: Een meerkoppige slang' in Cobra Museum
Tentoonstelling 'Een Ontembare Kracht' in het Cobra Museum
Tentoonstelling Appelzolder, CoBrA-topstukken in het Stedelijk Museum Schiedam
Jaardiner Cobra Business Club in Cobra Museum (besloten)

9-11-18
Sothebys over CoBrA in het Cobra Museum (via uitnodiging)

10-11-18
Camping Cobra (vanaf zeven uur 's avonds) in beiden musea (aanmelden via sites)


11-11-18
Vanaf elf uur: Open dag in beiden musea, met live muziek, rondleidingen, lezingen en workshops (zie website voor alle activiteiten)
een uur: Officiële opening Cobra 70: Een meerkoppige slang in het Cobra Museum
twee uur: Start Zentuinharken olv. Stepahnie Rhode in het Cobra Museum


Gerelateerd