Troubadours van Oost: boodschap van hoop

27-04-2020 Uit Redactie


SCHIEDAM - Annemarie Tel wil graag de talenten van Schiedam-Oost voor het voetlicht brengen. Met het evenement ‘Troubadours van Oost’ dacht zij een mooie manier voor gevonden te hebben om in ieder de fijne muzikanten aan de stad en ommeland bekend te maken. Corona goeide roet in het eten: van een live muziekroute in juni kan geen sprake zijn. Maar niet getreurd: het internet brengt uitkomst.

Achter heel wat voordeuren in Schiedam-Oost gaat muzikaal talent schuil. Tien van deze 'troubadours' hebben de afgelopen weken gewerkt aan een ode aan de wijk. Die brengen zij nu niet live, maar virtueel, via de website oostpactdoor.nl/troubadoursvanoost.

Met een zelfgeschreven nummer of een cover van een dierbaar lied, delen ze een persoonlijke boodschap van hoop, saamhorigheid en verbinding in de moeilijke Coronatijd. Opgedragen aan hun wijkgenoten, waarvan sommigen nu in thuisquarantaine zitten en anderen juist in de frontlinie tegen de gevolgen van het virus strijden.

De troubadours vormen een mix van oude en nieuwe 'Oosterlingen', met een grote verscheidenheid in muzikale en culturele achtergrond. Twee dingen hebben ze gemeen, aldus Tel: ze kunnen vanwege de Coronamaatregelen niet meer voor een livepubliek optreden én ze gebruiken de kracht van muziek om zich door deze periode heen te slaan.
Het gaat om Lesley Breeveld, Rumen Milchev, Menno Gootjes, Alberto da Moreno, Michael Samson, Anne Rats, Vangelis Chatzigiannis, Marcel Nieuwland, Asrai, Donald Simoen en Sofie Habets. "Stuk voor stuk muzikale talenten die een podium in én buiten de wijk verdienen."

Annemarie Tel is bewoonster van oost. Zij richtte eerder de stichting Fu Den Sani op, waarmee ze culturele projecten initieert en ondersteunt. Toen duidelijk werd dat een live muziekroute op vier locaties in de wijk onmogelijk is, veranderde zij haar plannen in de virtuele muziekroute langs huiskamers, een oefenruimte en markante plekken in de wijk. Binnen twee weken was met hulp van enkele enthousiaste wijkgenoten het hele project rond.

Daarbij blijft het niet. De live muziekroute komt er wellicht ooit nog. Maar in ieder geval wordt er de komende tijd orden verdere plannen uitgewerkt voor bijvoorbeeld kleine ‘Coronaproof’ optredens in de wijk en online-masterclasses. En uiteraard kan de groep deelnemende muzikanten uit oost verder groeien.


Gerelateerd