Topdag: Schiedam aan de voeten en neut aan de mond

11-06-2017 Uit ROMY'S RUMOER

Zalig slenteren in de Plantage; foto's: Romy

ROMY'S RUMOER – We besloten zaterdag er op uit te gaan, want het was Jeneverfestival in Schiedam. En wie wil zo'n internationaal evenement nou missen?

We maakten de opening van het evenement in de Havenkerk, door directeur Marjolein Beumer en burgemeester Lamers niet mee. Want om 'één uur was het verzamelen bij het i-punt van de VVV; we gingen namelijk op opendakendagentour.

Ook hier was het thema Gedistilleerd; jenever en gin. De open dakendagen vonden dit jaar voor het eerst in Schiedam plaats, als onderdeel van de Rotterdamse dakendagen.
Met drie groepen van vijftien man en onze gids Maarten van der Drift, die ons trouwens heel veel vertelde van de historie van Schiedam. Dat deed hij eerst in het Engels, want er zaten mensen uit Australië bij! En mensen uit Zwolle, Nijmegen en Rotterdam, van jong tot een middelbare leeftijd, die zaten ook in onze groep.
Onze tocht ging eerst naar de Bonte Koe. Daar mochten we het dak op: een prachtig uitzicht en er kwamen heerlijke eigengemaakte bonbons. Plus een proeverij van gedistilleerde - je mocht net zoveel pakken als je wilde!
Toen gingen we door. Via de Brede Marktsteeg en verder. We kwamen bij bewoners thuis – daar werd de historie van het pand verteld.

Daarna was het op naar de distilleerderij van Herman Jansen. We mochten in de fabriek kijken die nog steeds in gebruik is, en de kelen bleven niet ongesmeerd. Erg lekker! Ook werd er verteld hoe de fabriek ontstaan was.
Onze reis vervolgden wij naar de Dam en de Prinsensteeg. Ook mochten we kijken in de Boterstraat, op het dak van Tanja van Sijp, waar zij klaarstond om ons een heerlijke Ketel 1, roze gin te geven. Ook deze smaakte erg lekker!
Bij Tanja was er ook een dichter uit Schiedam, Charlie Dichter. Hij las twee mooie gedichten voor.

Daarna liepen we met de groep terug naar de VVV, het was tegen vieren. Daar kregen we een mooie gele tas met informatie over Schiedam. Het was een geslaagde dag.

En na afloop gingen we langs de overvolle terrassen. In de Plantage was het groot feest, vanwege het 250-jarig bestaan. Eten, drinken, muziek en na een geslaagde en lange dag ons thuis weer opgezocht.

ps. De naam Maarten van der Drift is toegevoegd na eerste plaatsing van dit artikel

Bekijk de foto'sGerelateerd