Categorieën

Service

Tegeltableau Gusto naar 'stedelijk'

Tegeltableau Gusto naar 'stedelijk'
Uit

Tegeltableau Gusto naar 'stedelijk'

  • Redactie
  • 29-01-2018
  • Uit
Tegeltableau Gusto naar 'stedelijk'
SCHIEDAM - De Gustotentoonstelling in het Schiedamse stedelijk museum heeft nog ruim voor zijn opening een echte blikvanger in huis gehaald.

Het gaat om een tegeltableau uit 1910, dat tot voor kort hing in Huize Frankeland. Het is gemaakt in opdracht van de werknemers van Werf Gusto bij het 25-jarig huwelijk van de zoon van de oprichter.

Op 3 februari gaat het stuk over van de stichting Opbouw Schiedam naar het Stedelijk Museum Schiedam. Op die dag wordt ook de expositie 'Wij waren de Gusto' officieel geopend. Deze toont foto’s die Cas Oorthuys rond 1960 maakte op en rond de werf, op de grens van Schiedam en Rotterdam aan de kop van de Merwehaven.

De tegelplaat vertelt het verhaal van Schiedammers die bijdroegen aan de voorspoed van de stad, in een tijd die nog niet eens zo lang achter ons ligt, aldus het museum. Op het tegeltableau staan werknemers in een optocht met geschenken, met de haven op de achtergrond. In het midden is het wapen van Schiedam afgebeeld, naast dat van Den Bosch (links) en Tilburg (rechts), steden waar het bedrijf eerder was gevestigd. Onderaan de tekst: 'Waar eendracht heerscht is vreugde!'

Het werk hangt sinds enige jaren in Huize Frankeland. Het werd voordien aangekocht door de stichting Opbouw Schiedam, nadat het tableau was opgedoken bij een antiquair. Op initiatief van de stichting Erfgoed Werf Gusto en de Historische Vereniging Schiedam is het nu aan het museum geschonken. Na de tentoonstelling keert het terug in Frankeland; het zorgcentrum krijgt het langdurig in bruikleen - zoals het dit al had.

Het tableau is een ontwerp van Leon Senf ((1860-1940) en gemaakt bij De Porceleyne Fles in Delft. Er zijn 96 tegels van elk tien bij tien centimeter. Senf was ontwerper en schilder van sieraardewerk en tegeltableaus. Voor het Vredespaleis in Den Haag, het stadhuis van Rotterdam en de schouwburg in Haarlem ontwierp hij bouwaardewerk.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →