Stedelijk Museum zoekt nazaten, Ooievaar-spullen, plastic tasjes en foto's

29-03-2019 Uit Advertentie

Directeur Deirdre Carasso (r) van het Stedelijk Museum Schiedam in de deuropening van haar kantoor aan de Hoogstraat; foto: Mieke Lindeman


SCHIEDAM - Voor de nieuwe tentoonstelling 'In de Hoogstraat. Verhalen uit een winkelstraat' zoekt het Stedelijk Museum Schiedam nazaten van Hendrika van der Hammen of mensen die iets kunnen vertellen over de feestelijke dag in 1921, waarop de toen twaalfjarige Hendrika de eerste steen legde van Theater Pandora, nu bekend als de Monopole.

Ook zoeken we kinderstoelen, kinderwagens en kinderspeelgoed, gekocht bij De Ooievaar. Bijna honderd jaar was deze winkel een begrip in de Schiedamse Hoogstraat. En misschien een merkwaardige oproep: wie heeft er nog plastic tasjes van winkels die sinds de jaren tachtig aan de Hoogstraat hebben gezeten, maar weer zijn verdwenen? Denk bijvoorbeeld aan Coster, Etos, Dump 2000, Intertoys of van Haren. De tasjes zullen een plek krijgen in de tentoonstelling. Wie wat weet of foto's heeft, kan mailen naar stadsconservator Merel van der Vaart, E: merel@stedelijkmuseumschiedam.nl of bellen naar het algemene nummer van het Stedelijk Museum Schiedam en naar haar vragen, T: 010 - 246 3666.

Hendrika van der Hammen

Hendrika van der Hammen was jarig op 20 april 1921. Ze werd twaalf en daarom had de directie van de bioscoop haar uitgenodigd om de eerste steen van Theater Pandora te leggen. Het was een feestelijke gebeurtenis. Hendrika en haar familie werden met een auto thuis opgehaald en bloemenmagazijn Rosa had de bouwput, tot de speciekuip aan toe, versierd met bloemen en groen. Als aandenken kreeg Hendrika een gouden horloge. Hendrika was de dochter van Grietje van der Sloot en Jan van der Hammen, huisschilder. Ze werd op 20 april 1909 geboren aan de Raam in Schiedam, maar het gezin woonde het langst aan Schie 96. Ze had twee jongere broers en een jonger zusje.

De Ooievaar

Wie heeft er niet zijn kinderstoelen, kinderwagen en kinderspeelgoed gekocht bij De Ooievaar? Bijna honderd jaar was deze winkel een begrip in de Hoogstraat. Rond 1913 opende de firma Leusen-Engelen een manufacturenwinkel op Hoogstraat 140. De winkel breidde uit naar andere panden, ging zich specialiseren in kindergoed en veranderde de naam in Magazijn de Ooievaar. Vele generaties kochten er de uitzet voor de kinderkamer. Wie heeft er nog spullen thuis die gekocht zijn bij De Ooievaar? Het Stedelijk Museum Schiedam is op zoek naar oude kinderstoelen, kinderwagens en speelgoed.

Plastic tassen en foto’s

Behalve de plastic tasjes van winkels die sinds de jaren tachtig in de Hoogstraat hebben gezeten, zijn we ook op zoek naar foto’s van de Hoogstraat.