Categorieën

Service

Stedelijk Museum Schiedam geselecteerd voor Amerikaans project

Stedelijk Museum Schiedam geselecteerd voor Amerikaans project
Uit

Stedelijk Museum Schiedam geselecteerd voor Amerikaans project

  • Advertentie
  • 15-11-2018
  • Uit
Stedelijk Museum Schiedam geselecteerd voor Amerikaans project

Een groot aantal Schiedamse organisaties maakten als onderdeel van de tentoonstelling Vaandels & Verhalen een vaandel; ze deden mee aan een vaandelparade door de stad die eindigde op het plein van het Stedelijk Museum Schiedam; foto: SMS/Kim van Dee


SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam is geselecteerd voor de 'first wave' (eerste golf) van de OF/BY/FOR ALL-beweging, een initiatief van Nina Simon. Deze Amerikaanse museumpionier schreef boeken als The Participatory Museum en The Art of Relevance en zette als directeur het Museum of Art and History in Santa Cruz opnieuw op de kaart. Het Stedelijk Museum Schiedam behoort als enige niet-Engelstalige organisatie tot de groep van twintig instellingen die het etiket eerste golf kreeg. Het is de enige organisatie op het Europese vaste land en één van vijf musea.

Eerste golf

De initiatiefnemers streven ernaar eind 2020 wereldwijd tweehonderd organisaties te betrekken, die samen tien miljoen mensen bereiken. Welke organisaties tot de first wave horen zie je hier. Directeur Deirdre Carasso is onder de indruk van de inspirerende ideeën. "Ook wij zijn ervan overtuigd dat kunst en geschiedenis voor iedereen zijn. Als museum willen we een plek geven aan de creatieve talenten, ideeën en verhalen van de Schiedammers door hen zelf te laten programmeren, met onze steun en expertise. Zo kunnen we bijdragen aan een sterkere gemeenschap."

VAN/DOOR/VOOR IEDEREEN

Letterlijk vertaald heet de beweging VAN/DOOR/VOOR IEDEREEN. Het gedachtegoed is tot die vier woorden te herleiden. Hoe meer een organisatie VAN een gemeenschap is, hoe meer mensen zich daardoor gerepresenteerd voelen. Hoe meer het programma DOOR de gemeenschap wordt gemaakt, hoe meer mensen zich betrokken voelen. En hoe meer het programma VOOR de gemeenschap is, hoe meer mensen mee willen doen.

Mijn Schiedam

Het museum werkt al enige tijd zo, vorig jaar onder andere bij het project Vaandels & Verhalen. Dankzij extra steun kan het betrekken van de lokale gemeenschap nu verder worden uitgebouwd onder de titel Mijn Schiedam. Medefinanciers zijn drie landelijke fondsen: het VSBfonds, het Mondriaan Fonds en het BankGiro Loterij Fonds en de eenmalige steun van de G. Ph. Verhagen-Stichting. Ook zij ervaren de urgentie meer mensen bij cultuur te betrekken, net als het Amerikaanse initiatief OF/BY/FOR ALL.

Schiedamse kappers

Mijn Schiedam ging in oktober 2018 van start bij de tentoonstelling Familie, waarbij ontwerper Manon van Hoeckel samenwerkt met achttien Schiedamse kapsalons. Elke zondag (tot en met 3 maart 2019) is de kapsalon in het museum in bedrijf en kunnen bezoekers zich gratis laten knippen. De kappersstoel is een geknipte setting voor een goed gesprek. Op de tentoonstelling lees je ook verhalen van Schiedammers over hun familie.

Plan in voorbereiding

Achter de schermen werkt het museum onder andere met twee scholieren van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam over het zelfbeeld van jongeren en social media. Isa en Lisa mailden ons dat ze een profielwerkstuk over anorexia gingen schrijven en vroegen of ze een tentoonstelling in het museum konden maken. Samen met Manon van Hoeckel werken ze nu aan een plan om kunstwerken uit gerenommeerde musea te combineren met projecten die ze zelf met leeftijdsgenoten ondernemen.

Symposium

Het Stedelijk Museum Schiedam is met Mijn Schiedam in Nederland aan het pionieren. Op maandag 11 februari 2019 organiseren we een dag voor vakgenoten over werken met gemeenschappen. Hoe word je van de stad? Waar begin je? En wie heeft er al ervaring mee? De bijeenkomst is bedoeld voor professionals in de kunst- en cultuursector.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →