Stedelijk genomineerd voor museumprijs

08-04-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM – Het Stedelijk Museum Schiedam is genomineerd voor de Bankgiroloterij Museumprijs 2019.

Het gaat om de grootste culturele publieksprijs van Nederland, aldus de loterij zelf. De nominatie zal vanmorgen bekend worden toegelicht door museumdirecteur Deirdre Carasso. Zij zal het hebben over de hoge score van het Schiedamse museum op publieksvriendelijkheid en dat dit nationaal opvalt.

De jury van de Bankgiroloterij Museumprijs noemt de aanpak van het museum ‘vernieuwend’. Die aanpak roept ‘een glimlach op bij bezoekers’. Als het museum de prijs wint, levert dat honderdduizend euro op en kan het museum nieuwe plannen verwezenlijken.

Het publiek bepaalt wie er wint. Wie stemt, maakt kans om een reis naar New York te winnen.

De twaalfde editie van de prijs staat in het teken van publieksvriendelijkheid, een onderwerp dat voormalig museumconservator Pierre Janssen al hoog in het vaandel had. “Wij zetten die traditie voort en vinden het geweldig dat we nu zijn genomineerd”, vindt Carasso. “Als wij winnen, dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Bij ons mag je hardop lachen en kun je de kunst lelijk vinden. Voor een praatje klop je gewoon op mijn deur.”

Voormalig tv-presentator Loretta Schrijver deed dat. Het levert een leuk tv-beeld op. In het juryrapport staat: “Er waait een frisse wind door het Stedelijk Museum Schiedam, waar een lokaal publiek en kunstliefhebbers uit de rest van het land op afkomen.” Er is lof voor het lunchbuffet waar je betaalt wat je het waard vindt en ook voor het project Uit het Depot. Daarbij riep het museum de hulp in van het publiek om verhalen te delen over onbekende stukken uit de collectie.

De jury noemt het verder ‘opvallend dat het ondanks het strenge gebouw, vaak op een warme manier contact legt met de gemeenschap’. “Dit streven naar openheid en inclusie is vernieuwend. Met originele initiatieven als de mogelijkheid om tijdens vakanties planten achter te laten, roept het museum een glimlach op bij bezoekers.”

Vorig jaar stemde een recordaantal van 113.570 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Vorig jaar won het Maritiem Museum Rotterdam.

Dit jaar zijn behalve het Stedelijk Museum Schiedam ook het Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven genomineerd. Tot en met woensdag 8 mei is het woord aan het publiek. Stemmen kan via I: www.museumprijs.nl.

Op vrijdag 17 mei wordt bekend welk museum de meeste stemmen heeft en zich het publieksvriendelijkste museum van Nederland mag noemen.

De Bankgiroloterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Bankgiroloterij, in samenwerking met de Museumvereniging. In 2019 verdeelt de loterij een bedrag van 79,4 miljoen euro onder 77 culturele organisaties.Gerelateerd