Categorieën

Service

Songfestival: 'Niet alleen een Rotterdams feestje'

Songfestival: 'Niet alleen een Rotterdams feestje'
Uit

Songfestival: 'Niet alleen een Rotterdams feestje'

  • Redactie
  • 15-08-2019
  • Uit
Songfestival: 'Niet alleen een Rotterdams feestje'

Rense Weide


SCHIEDAM - Over ruim twee weken is duidelijk of het Maasticht of Rotterdam wordt, als plaats van handeling voor het Eurovisie Songfestival volgend jaar. Wordt het Rotterdam, dan zou ook Schiedam een graantje mee moeten kunnen pikken van de toeloop waar het festival voor zorgt.

De provincie Zuid-Holland toont zich een warm pleitbezorger van het evenement op Rotterdamse bodem. Provinciale Staten besloten een miljoen euro bij te dragen in de kosten - als het de noordelijke Maasstad wordt. Een brede coalitie van VVD, CDA, PvdA, D66, Groen Links, 50-plus en Denk steunde dit voorstel.
 
Rense Weide is een van de voortrekkers van de provinciale betrokkenheid. Het statenlid names de VVD ziet een 'feest voor de hele provincie' voor zich. Vorige week werden Weide en drie andere statenleden bijgepraat door de Rotterdamse organisatie. "Het zag er goed uit, hopelijk leidt het tot het binnenhalen van het songfestival", zo stelt hij. De toelichting van Rotterdam was 'geheim', aldus Weide, hij mag er niet over uit de school klappen.

Hoogstwaarschijnlijk is het oordeel over welke van de beide steden aan de Maas de organisatie op zich mag nemen al zo'n beetje geveld. Dat is aan de NPO en de organiserende omroepen NOS en Avro-Tros. Op grond van de bidboeken van de steden en verschillende consultatierondes hakken de omroepen de knoop door. Hun voordracht moet door de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Songfestival, worden overgenomen. Waarschijnlijk maakt de EBU op 30 augustus bekend welke van de twee het wordt.

Weide rekent op een impuls voor het toerisme in Zuid-Holland als het Rotterdam wordt. Hij stelt daarom dat het festival 'niet alleen een Rotterdams feest' moet worden, maar ook zijn weerslag moet hebben in Dordrecht, Gouda en Den Haag. "En in Schiedam, waar je vanuit Rotterdam binnen een kwartier zit." Het songfestival moet volgens het VVD-statenlid 'een haakje' zijn voor bredere samenwerking in de hele provincie. "Dat wordt de uitdaging in de komende negen maanden: hoe we als Zuid-Holland de kansen die het Eurovisie Songfestival biedt, gaan benutten." Bovendien geldt volgens hem: een feestje is leuk, maar het gaat vooral om zaken die 'structureel beklijven'. Over hoe niet alleen de opbrengsten, maar ook de kosten over de provincie moeten worden verdeeld, daar heeft Weide nog niet zo'n idee over. Eerder besloot de Rotterdamse raad dat andere gemeenten die een steentje willen meepikken van het festival, daaraan ook moeten bijdragen. Zie dit artikel.

Wat dat betreft is het veelzeggend dat het songfestival niet naar de hoofdstad gaat, zoals in de regel wel het geval is. "Ik geloof dat Malmö de laatste stad was waar het Eurovisie Songfestival werd gehouden en die niet de hoofdstad was." Dat was in 2013. Düsseldorf en Istanboel waren deze eeuw de enige andere niet-hoofdsteden die gastheer waren van het Europese festival. Amsterdam gaat al gebukt onder - te - veel toerisme; het zou goed zijn de vruchten van een songfestival in Ahoy in Zuid-Holland te laten neerslaan, aldus Weide.