Sociëteit draagt Verzetsmonument over aan stad

04-11-2021 Uit Redactie


SCHIEDAM - Het Verzetsmonument in het Julianapark wordt door Sociëteit de Vrijheid 1945 overgedragen aan de gemeente Schiedam.

Dat gebeurt aanstaande zondag met een formeel tintje. Eerder kwam het niet tot een dergelijke overdracht vanwege de beperkingen als gevolg van Corona. Precies een jaar na de onthulling zal het er zondag rond drie uur alsnog van komen. "De overdracht van het monument zal een sober karakter hebben", zo stelt de sociëteit.

Het monument in het park werd vorig jaar op 7 november onthuld. Het monument bedoelt Schiedamse verzetsstrijders te eren. Het initiatief voor dit monument werd genomen door de Schiedamse Sociëteit De Vrijheid 1945 ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan. De sociëteit wil de herinnering levend houden aan alle Schiedammers die in welke vorm dan ook in de Tweede Wereldoorlog actief aan het verzet tegen de bezetter deelnamen.

Het monument werd ontworpen door Sjef Henderickx, die eerder kunstwerken voor de openbare ruimte maakte maar ook landelijke bekendheid verwierf met het kunstwerk 'Het Lam' in de Grote of St.-Janskerk.

Het monument kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van leden van Sociëteit De Vrijheid 1945 en een belangrijke subsidie van het De Grootfonds.Gerelateerd