Categorieën

Service

Sociaal restaurant is ook voor een 'uitgesteld etentje'

Sociaal restaurant is ook voor een 'uitgesteld etentje'
Uit

Sociaal restaurant is ook voor een 'uitgesteld etentje'

  • Redactie
  • 10-03-2020
  • Uit
Sociaal restaurant is ook voor een 'uitgesteld etentje'

Foto: v.l.n.r. architect Ralph van de Donk, directeur Stichting De Groot Fonds Luuk Ruys, directeur Hotspot Hutspot Bob Richters en bouw- en projectmanager Henk Magrijn bekijken de overblijfselen van waarschijnlijk een oude vuurplaats die tijdens de verbouwing tevoorschijn is gekomen; oude elementen van het gebouw worden waar mogelijk bewaard

SCHIEDAM - Bob Richters (47) is oprichter van restaurant Hotspot Hutspot, dat twee vestigingen heeft in Rotterdam en dat op 1 juni aanstaande de deuren hoopt te openen in Schiedam aan de Kloosterplaats. Het restaurant maakt gebruik van reststromen en van vrijwilligers die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Een daghap zal vijf euro kosten en een driegangen menu negen euro. 

"Hoopt te openen", want dan moet het niet verder tegenzitten met de verbouwing van de oude gymzaal. "Maar we zijn optimistisch. En ook al werkt de verwarming dan nog niet - we hopen die in juni niet nodig te hebben - en ook al zijn er details nog niet af, dan kunnen we toch open", zegt de oprichter en leider van de sociale restaurants Hotspot Hutspot Bob Richters (tweede van rechts op de foto). Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Kunstacademie. Daarna volgde hij de opleiding tot docent beeldende vorming. "Ik zie mezelf liever als kunstenaar dan als horeca-ondernemer. In het werk voor Hotspot Hutspot kan ik immers al mijn creativiteit kwijt, in de brede zin van het woord."

Voor de Hotspot Hutspot-restaurants is essentieel dat zij werken met 'reststromen' ofwel met de resten van supermarkten, bakkers, kaasmakers en andere leveranciers. Een kromme komkommer, een kaas die is gescheurd maar niets aan smaak heeft verloren, artikelen die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aan zitten en dergelijke. "We krijgen deze reststromen met name op maandag binnen. Op basis daarvan stellen we ons weekmenu samen. Dat is bij ons dus nooit lang van te voren bekend", zo licht Bob Richters toe. Daardoor kan de prijs van de maaltijden laag worden gehouden. Een daghap kost vijf euro. Een driegangen menu kost negen euro. "In beide gevallen geldt dat we gezond koken en daarbij vanuit de 'schijf van vijf' denken", aldus Richters. 

Hotspot Hutspot richt zich niet op een specifieke doelgroep. "Bij ons staat een inclusieve samenleving voorop. We willen juist dat de mensen die het financieel moeilijk hebben en de mensen die het gewend zijn uit eten te gaan het een genoegen vinden om bij ons onder één dak te eten. We willen dat jong en oud, mensen uit verschillende culturen, mensen van alle seksuele voorkeuren bij ons eten, in contact komen en begrip hebben of krijgen voor elkaar. Als je geen geld hebt om het eten te betalen, hoef je bij ons niet te betalen. We zijn niet bang, dat mensen hier misbruik van zullen maken. Dat gebeurt ook in onze andere vestigingen niet. Heb je bij ons lekker gegeten en vind je het eigenlijk te goedkoop, dan kun je bij ons als je dat wil een 'uitgesteld etentje' betalen."  Een 'uitgesteld etentje', een 'uitgesteld broodje' en 'uitgesteld kopje koffie', het zijn inmiddels internationale begrippen voor het geval dat iemand in een horecagelegenheid 'extra' wil betalen, voor toekomstige klanten die het geld ontberen voor eten en drinken. 

Het sociale restaurant werkt met vrijwilligers. Op de huidige locaties in Rotterdam (Lombardijen en Crooswijk) zijn in het totaal 75 vrijwilligers aan de slag. "We zien de vrijwilligers niet als goedkope werkkrachten. Het werken met vrijwilligers is voor ons een belangrijk doel op zich. Het zijn mensen die het op de een of andere manier moeilijk hebben in de samenleving, het kunnen bijvoorbeeld vluchtelingen zijn of mensen met een verslavingsprobleem, mensen die herstellende zijn van een ziekte of die een handicap hebben, voor de overgrote meerderheid van onze vrijwilligers geldt, dat zij moeite hebben om betaald werk te vinden. Daarom vraag ik aan alle vrijwilligers als ze bij ons beginnen, ook al zijn ze bijvoorbeeld de vijftig al gepasseerd, 'wat wil je worden als je later groot bent?' Het antwoord erop geeft ons richting hoe we de vrijwilligers echt verder kunnen helpen. We hebben overigens ook twee kinderen - een van negen jaar en een van elf jaar -  bij ons als vrijwilliger. Het gaat om twee kinderen die moeite hebben op een normale school, waarvoor op dit moment eigenlijk geen school meer te vinden is."

Hotspot Hutspot is in Crooswijk drie werkdagen van de week open en in Lombardijen twee werkdagen van de week. Het zijn vestigingen met eieren van eigen kippen en met groente en kruiden uit eigen moestuinen. De vestiging in Schiedam is de eerste vestiging met een eigen bakkerij. Aan de Kloosterplaats in Schiedam zal Hotspot Hutspot vijf werkdagen in de week open zijn en in het weekeinde gesloten. Het restaurant zal open gaan om elf uur 's ochtends. Voor het avondeten wordt aangehouden dat de laatste inloop om half acht is. Het restaurant zal binnen zestig zitplaatsen hebben. Het terras buiten zal eveneens zestig plekken hebben. "Bij mooi weer hebben we dus in totaal honderdtwintig plekken. Voor ons als restaurant zal het ideaal zijn als we zo'n dertig eters tegelijk aan tafel hebben."