Categorieën

Service

Sjef Henderickx exposeert in Dorpskerk ter ere van Kethel

Sjef Henderickx exposeert in Dorpskerk ter ere van Kethel
Uit

Sjef Henderickx exposeert in Dorpskerk ter ere van Kethel

  • Kor Kegel
  • 05-04-2018
  • Uit
Sjef Henderickx exposeert in Dorpskerk ter ere van Kethel

Sjef Henderickx draagt bij aan dorp Kethel

SCHIEDAM – Dominee Dolf Tielkemeijer toont zich dankbaar dat beeldend kunstenaar Sjef Henderickx wil exposeren in de Dorpskerk van Kethel. Het wordt weliswaar een kleine tentoonstelling, maar de zeggingskracht is groot voor wie zich laat meenemen door de verbeeldingskracht van de kunstenaar, zegt de predikant.
“Binnen de beschikbare ruimte is slechts plaats voor vijf tekeningen en zes beelden”, zegt ds. Tielkemeijer namens de commissie Kerk & Kunst. De tentoonstelling heeft de naam gekregen: ‘In honorem’, dat is Latijn voor ‘ter ere van’.Maar ter ere van wat? Ter ere van wie? “Intrigerend toch?” vraagt Tielkemeijer retorisch. Laten we het maar houden op ter ere van Kethel, want Sjef Henderickx staat erom bekend dat hij graag bijdragen levert aan zijn stad en zeker ook zijn directe woonomgeving. Daar hoort Kethel bij.  

Dolf Tielkemeijer: “Velen kennen Sjef van het indrukwekkende lam (’t Lam) in de Grote Kerk van Schiedam. Of van de wonderbaarlijk mooie vogels aan enkele muren in de wijk Kethel-Oost. Op de vraag of hij een kleine expositie in de Dorpskerk wilde inrichten, was zijn antwoord: ‘Ik wil wel iets bijdragen aan het dorp’. Meer hoefde niet gezegd. Het avontuur kon beginnen.”
Sjef Henderickx verzamelt. Brokstukken van een gebouw, van een beeld, van gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten … allerlei soorten voorwerpen, schijnbaar zonder duidelijke samenhang. Hij verzamelt tot er een verhaal begint te groeien, een verbinding, een nieuw licht op wat er is, een ongedachte betekenis. Sjef doet onderzoek naar de dingen die hij vindt en vervormt, voegt samen, breekt af, brengt papier terug tot pulp en gedrukte tekst tot kleurstof. En dan gaat het de oven in van zijn fantasie om iets nieuws te worden. Om het modern te zeggen: hergebruik van restafval. Het stof van de geschiedenis krijgt onder de handen van de kunstenaar een nieuwe betekenis en een nieuwe glans. Er begint een omvormingsproces waar een nieuwe werkelijkheid uit tevoorschijn komt. Een metafoor en spiegel tegelijk, die de toeschouwer overrompelt met indringende vragen naar ons leven en onze toekomst.
Mooier dan de dominee het beschrijft, kunnen we niet. De tentoonstelling gaat zaterdag open om half drie en is tot en met 19 mei elke zaterdagmiddag te zien van twee tot vijf uur. En op Koningsdag. Op zondagmorgen, in de eredienst, gaat het werk van Sjef Henderickx de ontmoeting en de confrontatie aan met Bijbellezingen uit het boek Genesis.