Schiedams stadsdichter wordt provinciedichter

17-01-2022 Uit Redactie


SCHIEDAM - Yvette Neuschwanger-Kars maakt carrière. Zij zwaaide af als Schiedams stadsdichter, maar maakt zich de komende tijd verdienstelijk als provinciaal dichter, te Zuid-Holland.

Provinciedichter, het is nog allerminst een ingeburgerd begrip, Van Dale kent het woord niet. Maar Neuschwanger mag zich sinds twee weken dat predicaat aanmeten. "Het idee van een provinciedichter is om met poëzie de organisatie ‘provincie Zuid-Holland’ en haar werk over het voetlicht te brengen", zegt ze er zelf over. De Schiedamse werkt zelf ook op het provinciehuis in Den Haag, als communicatie-adviseur. "Deze rol biedt me de mogelijkheid om op een andere manier naar dat werk te kijken. Ik heb er vooral heel veel zin in!"

Neuschwanger is niet de eerste Zuid-Hollandse provinciedichter. Etwin Grootscholten werd vijf jaar geleden de eerste dichtende provinciemedewerker, Neuschwanger volgt hem op. Zij weet van een collega in Overijssel en in Zeeland zijn plannen om een provinciedichter aan te stellen.

Als eerste 'klus' pakte Neuschwanger bijgaand gedicht bij gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie van de provincie, bedoeld om op 'poëtische wijze de woorden van de commissaris van de Koning' - die op de online receptie speechte - kracht bij te zetten.Gerelateerd