Schiedammers zijn prima gasten, de meiden niet te na gesproken

05-09-2021 Uit Han van der Horst

Het Zakkendragershuisje is een van de opengestelde monumenten


COLUMN - Volgend weekend ben ik de hele dag op de been. Dat komt door de Open Monumentendagen. Als voorzitter van het voorbereidend comité moet ik dan overal mijn gezicht laten zien. Het hoort bij de functie dat je dan zegenend rondgaat en de gebraden haan uithangt. Ondertussen wordt het echte werk door anderen gedaan.

Ik ben al een hele tijd voorzitter van het Comité Open Monumentendagen en elk jaar valt me weer op tot hoeveel inzet Schiedammers bereid zijn voor een zaak waar ze in geloven. Het idee achter het hele evenement is deuren te openen die anders gesloten blijven. Alles bij elkaar zijn komend weekend zeker veertig bijzondere gebouwen in Schiedam en Kethel te bezichtigen. Helemaal gratis. Ook worden er allerlei rondleidingen gehouden. We hebben het programma zo in elkaar gezet dat alles past binnen de Coronaregels. Als die deze week niet verscherpt worden, is er niks aan de hand.

Schiedam24 presenteerde al de opengestelde monumenten: zie hier.

Het hele evenement staat of valt bij de inzet van tientallen vrijwilligers die graag hun weekend opofferen voor het goede doel. Dan heb ik het niet alleen over de mensen die rechtstreeks of via de Historische Vereniging met ons comité in contact gekomen zijn maar juist ook over de eigenaars en de beheerders van de uiteenlopende monumenten. Hun inzet is helemaal onontbeerlijk. Vroeger organiseerden we op zondagavond na afloop van de Open Monumentendagen nog een gezellige ontmoeting voor alle betrokkenen in de Doelen. Daar zijn we na een paar keer mee opgehouden. Iedereen liep op zijn wenkbrauwen en kon geen pap meer zeggen. Twee dagen lang gastvrijheid verlenen is een uiterst vermoeiende activiteit. Dat gaat niet in je kouwe kleren zitten.

Toch hebben we als comité over medewerking en inzet nooit te klagen. We krijgen ook goede ideeën aangeleverd. En dat allemaal uit trots op en liefde voor Schiedam. 

Het is niet waar wat ze zeggen over de algemene matheid en het negativisme in onze stad. Schiedammers zijn echt goede gasten, de meiden niet te na gesproken. Daarvoor krijg ik elk jaar opnieuw de bewijzen aangeleverd.

Tot in een monument, volgende week zaterdag of zondag. Gerelateerd