Schiedammers voegen hun spullen toe in het Stedelijk Museum Schiedam

25-09-2019 Uit Advertentie

Corrie Alberts in haar winkel Jasmijn, tussen 1975 en 1985 in de Hoogstraat; foto: Corrie en Cees Alberts


SCHIEDAM - Een taartdoos van honderd jaar oud, een winkelbel en een sieradendoosje; het zijn dierbare spullen die Schiedammers toevoegden aan de tentoonstelling In de Hoogstraat in het Stedelijk Museum Schiedam.

Het museum kreeg de voorwerpen samen met de verhalen naar aanleiding van een oproep. “We zijn overdonderd door het enthousiasme waarmee mensen hun verhalen met ons deelden. Dat leidde soms tot onverwachte connecties”, zegt Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis. “Zo nam de familie Papenhuyzen contact met ons op. Wij hadden in het archief een foto van de 19e-eeuwse bakkerij gevonden, maar de familie zelf bleek nog veel materiaal te hebben, tot de winkelbel en taartdoos aan toe.”

De straat op

Samen met Centrum Management Schiedam en de ondernemers op de Hoogstraat heeft het museum een boekje samengesteld om de Hoogstraat van nu te ontdekken. Elke ondernemer stelt zich voor en heeft een speciale aanbieding. Het boekje is verkrijgbaar in het museum en bij de deelnemende ondernemers. De tentoonstelling In de Hoogstraat is nog tot en met 6 oktober te zien. Schiedammers kunnen voor € 5,- het museum bezoeken.

Vanmiddag om drie uur worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleurwedstrijd bij de tentoonstelling In de Hoogstraat. Van der Vaart zal drie prijzen uitreiken in twee leeftijdscategorieën. Erik Mattijssen, kunstenaar en maker van de kleurplaat, heeft alle inzendingen gejureerd. De kleurplaten van de winnaars worden tentoongesteld in de etalage van het museum op de Hoogstraat.

De prijzen komen uiteraard uit de Hoogstraat. Een strippenkaart van ijssalon La Sopresa, een bon voor taart of feestgebak van Pita Delicatessen en een boekenbon van Het Schiedams Boekhuis.
 
Nu ook te zien in het museum: Rothko & ik en de tentoonstelling Modest FashionGerelateerd