Categorieën

Service

Schiedam trekt op, samen met vaandels

Schiedam trekt op, samen met vaandels
Wonen

Schiedam trekt op, samen met vaandels

  • Redactie
  • 29-08-2017
  • Wonen
Schiedam trekt op, samen met vaandels

Foto: Stedelijk Museum / Kim van Dee

SCHIEDAM -  De stad maakt zich op voor een optocht van Schiedamse vaandels, de vaandels die nu in het Stedelijk Museum hangen. Zaterdag over een week lopen vertegenwoordigers van de verenigingen waarvoor de vaandels ooit gemaakt zijn, lang geleden of recent, in optocht door de stad.

De vaandelparade begint op het Doeleplein en eindigt bij het museum. Historici weten te melden dat het de laatste vaandeltocht in Schiedam meer dan honderd jaar geleden - Wilhelmina werd koningin -  plaatsvond. Het belooft dus volgens de organisatoren een historische middag te worden.

De nieuwe vaandels die mee worden gedragen zijn voor de zomer gemaakt tijdens workshops in het museum. Ongeveer zestig verenigingen deden eraan mee, variërend van de Dahliavereniging tot zangkoor Uit Volle Borsten. Het project zorgde voor verbinding in de stad door de ontmoeting die het ontwerpen en produceren van de banieren bewerkstelligde.

De echte optocht op 9 september duurt kort, een klein half uur, vanaf twee uur 's middags; het volledige programma vergt meer tijd. De route loopt langs de Schie en de Lange Haven. Bij het eindpunt - het plein van het museum - houden verschillende verenigingen een demonstratie of een optreden.

De Sint Joris Doele, waar de stoet vertrekt, is het historische startpunt voor optochten, bij voorbeeld van de schutterij. Die staat ook aan de basis van de negentiende-eeuwse verenigingen. En toeval of niet, zo meldt de organisatie fijntjes: de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam is ooit opgebouwd door de majoor-tamboer van de schutterij.