Categorieën

Service

Schiedam lift mee op Rotterdamse populariteit

Schiedam lift mee op Rotterdamse populariteit
Wonen

Schiedam lift mee op Rotterdamse populariteit

  • Redactie
  • 24-07-2017
  • Wonen
Schiedam lift mee op Rotterdamse populariteit

Schiedam wordt gepromoot op de website van de Rotterdamse VVV

SCHIEDAM – Rotterdam is populair – in bladen, in de harten van de Nederlanders, als locatie voor tv-opnames, onder touroperators en buitenlandse toeristen. Nestpick, een website die bemiddelt in appartementen, zette Rotterdam afgelopen week op nummer zeventien tussen de dertig steden waarin 'iedereen onder de dertig wil leven'.

“Millennials gaan door roeien en ruiten om in dure steden te leven, in plaats van te relaxen in buitenwijken”, aldus de site Business Insider, die er over schreef. Op basis van liefst zestien factoren (kosten van levensonderhoud, openbaar vervoer, werkgelegenheid, internetsnelheid, de prijs van een biertje) kwam Nestpick tot deze rangschikking. Overigens: Amsterdam kwam op nummer één.

Schiedam wil graag meeliften op de Rotterdamse populariteit. Sinds enige tijd maakt de stad, en met name Stichting Promotie Schiedam (SPS), daar veel werk van. Met steeds meer succes, stelt Annemieke Loef, directeur van SPS.

Zo zijn de banden met de Rotterdamse collega's serieus aangehaald. Medewerkers van Rotterdam Info, sinds kort gevestigd in het Schielandhuis, zijn in Schiedam geweest om zich te laten informeren over de mogelijkheden en kwaliteiten van de buurstad. Nadrukkelijk werd de Rotterdammers onder de aandacht gebracht dat buitenlandse toeristen die molens wilden zien, niet automatisch naar Kinderdijk hoeven worden doorverwezen, maar dat zij behalve naar poldermolens in het Hollandse landschap, ook grote stadse molens gebruikt in de jeneverindustrie kunnen gaan zien en bewonderen. In Schiedam. De stad is nu aanwezig in het Info-punt en in de Rotterdamse uit-agenda.

Zo waren er meer initiatieven: meer en meer worden journalisten rondgeleid door Schiedam – Loef spreekt van 'vijf of zes trips dit jaar'. Dan gaat het zowel om Nederlandse als buitenlandse journalisten. Speeddates georganiseerd door Rotterdam Partners en het Nederlands Bureau voor Toerisme, doen de rest. Loef zet Schiedam daarin neer als 'historisch Rottterdam', 'klein Amsterdam' of het 'distillery district'.

Dat heeft gevolgen: in het eerste halfjaar verdubbelde het bezoek aan de website en de aanloop bij het I-punt in de Waag is 35 procent groter dan vorig jaar in het eerste halfjaar, toen toeristen nog langskwamen aan de Buitenhavenweg. Bovendien verandert de samenstelling van het publiek aan de balie: vanwege het stoppen van de verkoop van VVV-bonnen komen minder Nederlanders naar het kantoor, en meer – buitenlandse – toeristen. Een voorbeeld daarvan zijn de achthonderd Chinezen die eerder dit jaar in een periode van acht weken het Jenevermuseum bezochten. “In het verleden bleef het heel stil na gesprekken met buitenlandse touroperators, bijvoorbeeld bij de speeddates. Nu bellen ze terug, uit Duitsland, uit Engeland.” In het verleden stapte Loef bijna beschroomd binnen bij de Cruiseterminal om te vragen of zij daar de Schiedamse folders neer mocht leggen. “Nu zitten ze me in de nek om te vragen wanneer onze internationale brochure er is, om die te kunnen uitdelen aan de afstappers van de Aida.” Dat schip doet dezer dagen wekelijk Rotterdam aan.

“We proberen met name de influencers te bereiken”, aldus Loef. “Rotterdam is een dorp, net als Schiedam. Ook daar geldt: ons kent ons.” Als je een beperkt aantal mensen met invloed kunnen laten vertellen over Schiedam, dan kan snel een toon worden gezet.

Zo kan het dat Schiedam veel beter weet te scoren waar het gaat om 'free-publicity', reclame waarvoor niet betaald hoeft te worden, in de vorm van artikelen in bladen en elders. In 2015 telde de waarde van al de publicaties (die precies op te tellen is aan de hand van medium, grootte en bereik) op tot zo'n tienduizend euro. “In 2016 was dat, na de lancering van de nieuwe stadsstijl, de persreizen en de gintour al zeventigduizend euro. En in de eerste helft van dit jaar zitten we al op 187.000 aan free-publicity.”

Die ontwikkeling stemt Loef zeer tevreden. Voor haar is het een genoegdoening, na jarenlang investeren en hard werken. “Het blijkt dat we goed zaten door jenever tot het belangrijkste Schiedamse DNA te maken” In de ambitie om met name het publiek van dertigers te bereiken dat de stad graag aan zich wil binden – 'de starters die zich gaan vestigen en de jonge gezinnen' – gingen Loef en andere ontwikkelaars op zoek naar het DNA van Schiedam, dat wat wezenlijk is voor de stad, en tegelijkertijd aantrekkelijk is en het vertellen waard aan ieder die met Schiedam te maken krijgt. “Dat wat we in de aanbieding hebben”, aldus Loef, “waarmee we mensen kunnen verleiden.” Dat kan zijn om Schiedam te bezoeken, of om er te komen wonen – dat zijn in feite twee afgeleiden.

Dat DNA werd het gedistilleerd: “Of het nu de wodka van Nolet is, de likeur van De Kuyper, jenever of gin.” Ooit was Schiedam huiverig om zich met alcohol te vereenzelvigen – denk aan de emoties achter de term Zwart Nazareth – maar de hype die gin de afgelopen jaren doormaakte was volgens Loef gewoon 'te mooi om te laten lopen'.

En zo pakte het ook uit. Gin en jenever bleken een heel goed 'voertuig' om Schiedam positief onder de aandacht te brengen. Te lang was de stad volgens Loef naar binnen gericht en daardoor elder te onbekend. Dat verandert nu. “Mensen denken aan Schiedam bij een dagje uit.” En ook op woonbeurzen wordt gevraagd wat 'Schiedam in de aanbieding heeft'.


Groei van buitenlands bezoek


Het Schiedamse I-punt in de Waag houdt vrij precies de bezoekers bij.

Zo kan directeur Annemieke Loef een groei van 35 procent melden, als de eerste zes maanden van dit jaar vergeleken worden met die van vorig jaar. Het aantal 'binnenlopers' kwam uit op 10.442, tegen 7910 in 2016.

Opvallend ook dat vorig jaar nog 75 procent van de bezoekers Schiedammers waren – dit jaar is dat nog 47 procent.

Van buiten de Rotterdamse regio kwam dit jaar ruim 35 procent van de bezoekers – tegen zestien procent vorig jaar. En uit het buitenland kwam een twaalfde van de bezoekers, tegen vorig jaar nog een twintigste.