Schiedam: een theaterstad 'in het wild'

01-06-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Schiedam wordt de komende zomer een echte theaterstad. Met de stad zelf als sterk decor. 'In het wild', heet de serie locatievoorstellingen, waarvan de eerste al over tien dagen te zien is: Hart voor de Zaak. Dat stuk speelt in de Gorzen en in het Nieuwe Werck, de wijk rond de Plantage. Terwijl de toneelspelers samen met regisseur Mirjam Veldhuijzen van Zanten druk doende zijn hun rollen in te slijpen, probeert haar collega theatermaker Ingrid Duindam parade te maken door winkeliers in de Gorzen uit te dagen op allerlei creatieve manieren het sublieme decor te zijn voor de voorstelling. Die dus van de bezoekers vraagt om te voet de acteurs te volgen door de stad. Spannend!

De Gorzen en de buurt rond de Plantage is de eerste 'locatie' waar het locatietheater gaat plaatsvinden. De andere zijn de volkstuinen bij Vijfsluiten en de buurt rond de Hof van Spaland.

De gemeente Schiedam gaf stichting Mooi Werk opdracht het theater van de grond te tillen. Velen, waaronder ook wethouder Marcel Houtkamp, dachten daarbij nostalgisch terug aan de vele voorstellingen van het Schiedams Amateur Toneel (Schat) in de jaren 80 en 90. "In het wild, locatietheater in de wijk, brengt Schiedammers bij elkaar en vergroot de saamhorigheid in de stad", aldus de organisatoren. "Het is theater voor en door Schiedammers, met het Schiedamse DNA als overkoepelend thema. Want we hebben in Schiedam veel wat ons uniek maakt."

De voorstelling Hart voor de Zaak wordt gespeeld op vrijdagavond 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni. Per dag zijn er zes tot twaalf voorstellingen. Het is een interactieve theatertour, met een koptelefoon op de kop, wandelend door de stad. Het vertrek- en eindpunt is de Plantage, ter hoogte van Plein Eendragt.

De andere voorstellingen dragen de titels Klein Geluk - 'Een ervaringstocht door de Schiedamse natuur' (vijf voorstellingen op zaterdag 17 en zondag 18 juni) met de Volkstuinvereniging Vijfsluizen als vertrekpunt en de Babbersmolen als eindpunt - en Oh Ja Joh, Hoezo Dan?. Dit laatste stuk gaat over de trots van de Schiedammers ('Als een buitenstaander de liefde verklaart aan deze stad, is steevast de reactie: Oh ja joh, hoezo dan? Maar daarna komt de trots van de Schiedammers om de hoek kijken). Deze voorstelling wordt vier keer gespeeld, op 24 en 25 juni.

De prijs om een van de drie voorstellingen mee te maken is steeds vijf euro (voor kinderen € 2,50). Voor drie voorstellingen betekent dat dus vijftien euro.Gerelateerd