Salim Bayri wint Volkskrantprijs

22-11-2022 Uit Redactie

Smartshop van Bayri, in het Stedelijk Museum


SCHIEDAM - De Volkskrant Beeldende Kunstprijs gaat naar Salim Bayri.

Dat werd zojuist bekendgemaakt door juryvoorzitter Lilianne Ploumen, live in het Stedelijk Museum Schiedam, te horen in het radioprogramma Opium.

Bayri is volgens de jury 'thuis in meerdere werelden, volledig thuis in eigen zoektocht'. Hij zet mensen op het verkeerde been, 'overtuigd door verfrissende blik op alledaagse zaken'. Sowieso was de jury onder de indruk van de wijze waarop alle genomineerden hun positie in de kunstwereld onderzoeken.

De andere genomineerden waren Bruin Parri ('hij overtuigt in grenzeloze creativiteit en neemt ze mee in een fantasierijk kunstenaarsuniversum'), Agnes Warugur (die met haar 'sfeer en kleurigheid de bezoeker naar binnen zuigt' en 'bordevol nieuwsgierigheid is naar het land dat ze heeft moeten leren kennen tijdens lockdowns') en Minne Kersten ('die haar eigen werkwijze heeft gevonden: enerzijds heel precies, aan de andere kant overgenomen door onbeheersbare elementen als een kraai, verhalend en toegankelijk').

De winnaar verdient met de prijs tienduizend euro.

Op 8 januari wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. De werken van de vier zijn nog tot 15 januari te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Zie ook dit eerdere artikel.Gerelateerd