Rothko & ik

14-01-2019 Uit Advertentie

Grey, Orange on Maroon, No. 8; foto: SMS (kleine foto: Aad Hoogendoorn)

SCHIEDAM - De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, waarmee hij mensen weet te raken. Sommige kijkers houden het zelfs niet droog. Daarover zei hij: "Mensen die huilen hebben dezelfde religieuze ervaring als ik toen ik het maakte." Een belangrijk werk van Rothko is binnenkort in Schiedam te zien.

Het is best apart dat een abstract kunstwerk dat toch tamelijk afstandelijk oogt, zo veel kan oproepen. Wat voor kracht schuilt er in het schilderij? In musea staan altijd drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling 'Rothko & ik' in het Stedelijk Museum Schiedam valt dat zelf te ervaren. Van 16 maart tot en met 5 januari 2020 mogen bezoeker in hun eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Tragedie, extase, ondergang...

Mark Rothko (1903-1970) was de eerste abstracte kunstenaar die met zijn intense kleurvlakken de emotie centraal zette. ‘"ls je alleen wordt geraakt door kleurrelaties mis je waar het om gaat", vond hij. "Ik ben alleen geïnteresseerd in het uiten van fundamentele menselijke emoties: tragedie, extase, ondergang, etc." Hij gaf niet om kleuren, ook al verwijzen de titels van zijn schilderijen daar wel naar.

Boijmans bij de Buren

Rothko’s Grijs, Oranje op Kastanjebruin is één van de belangrijkste werken van Museum Boijmans Van Beuningen en hangt vanwege de renovatie tijdelijk bij het Stedelijk Museum Schiedam, zes metrostops van Rotterdam Beurs. Met dank aan de stichting Droom en Daad, initiatiefnemer en financier van het project Boijmans bij de Buren. Onder die titel zijn topstukken van Boijmans tot 2022 op zeven locaties in Rotterdam te zien en dus ook in Schiedam.

Muziek of stilte

Voorafgaand aan het bezoek kom je alvast in de stemming via mindfullness-kijktips. Dan kun je ook besluiten of je een koptelefoon meeneemt om de ‘Rothko’ met muziek te bekijken of dat je kiest voor stilte. Kijk in je eentje, staand of zittend, zonder telefoon, al kun je natuurlijk wel een foto maken. Bepaalde momenten wil je nou eenmaal vastleggen. De wachtruimte en tentoonstellingszaal zijn vormgegeven door stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt. Hij zorgt voor rust en laat de kleuren zinderen.

Rothko & wij

Kijken mag zo lang je wilt, tenzij er veel bezoekers wachten. Dan geldt een maximum van tien minuten per persoon. Mensen die het schilderij gegarandeerd een uurtje of misschien wel 24 uur voor zichzelf willen hebben, kunnen speciale tijdsblokken boeken. Voor kleine groepen organiseren we 'Rothko & wij' met muzikanten, filosofen of dichters. Houd hiervoor de website in de gaten.

Veiling

Rothko’s werk is internationaal geliefd en trekt niet alleen veel bezoekers. Mensen tasten er ook flink voor in de buidel. Bij een veiling bij Christie's in New York in 2013, bracht het schilderij Oranje, Rood, Geel bijna € 67 miljoen op. Wie is de kunstenaar die door kijkers en kopers wordt bemind? Mark Rothko, toen nog Mark Rothkowitz, emigreerde op zijn tiende vanuit Rusland naar de VS. Hij is 35 jaar oud als hij het Amerikaanse staatsburgerschap krijgt. Twee jaar later wijzigt hij zijn achternaam in Rothko.

Wereldberoemd

Als jonge twintiger schrijft hij zich in bij de Art Students League of New York, maar al snel besluit hij zich als kunstenaar zelf te ontwikkelen. Zijn talent blijft niet onopgemerkt. In 1933 heeft Rothko zijn eerste solo-expositie in het Portland Art Museum. Vanaf 1947 kiest hij voor de abstractie en schildert hij in de stijl waarmee hij wereldberoemd wordt. Zijn doeken bevatten voortaan twee of drie rechthoeken in verschillende kleuren op een egaal gekleurde ondergrond.

Rothko Chapel

Eind jaren vijftig is Rothko op de top van zijn roem. Hij krijgt grote opdrachten en schildert enorme werken. In 1961 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Zijn beroemdste opdracht in 1964 bestaat uit een serie schilderingen voor een kapel in Houston, Texas: the Rothko Chapel. Ondanks dat succes lijdt hij aan depressies en maakt hij op 25 februari 1970 een einde aan zijn leven.

Rothko & het Stedelijk Museum Schiedam

De tentoonstelling Rothko & ik sluit aan bij de collectie naoorlogse Nederlandse kunst van het Stedelijk Museum Schiedam, met CoBrA en informele schilderkunst, en geeft tegelijkertijd het internationale niveau van de programmering aan. Van 16 februari tot en met 2 juni is de tentoonstelling Manzoni in Holland te zien. Het museum maakt ook tentoonstellingen met hedendaagse kunst en richt zich op maatschappelijke thema’s en geschiedenis. Meer over het project Boijmans bij de Buren lees je hier.

Rothko & ik, van 16 maart 2018 t/m 5 januari 2020 in Stedelijk Museum Schiedam