Roots verlengd: op zoek naar de wortels van de mensheid

15-08-2020 Uit Advertentie

Histoire modifiéé; Jonathan Vatunga


SCHIEDAM – De groepstentoonstelling Roots bij OpenArtExchange is verlengd. Tot en met 22 augustus is het werk van vijf kunstenaars onder het thema ‘wortels van de mensheid’ te zien.

Het gaat over erfgoed en techniek, geweld en ontwikkeling in de galerie aan de Hoogstraat. Opvallend is het werk van de Congolese kunstenaar Jonathan Vatunga, die in zijn werk de thema’s van de kolonisatie van Afrika en de gevolgen vandaag de dag verbeeldt – en dat niet doet volgens een éénrichtingsverkeer van dader en slachtoffer. Kijk naar hoe hij toont hoe de machten en krachten op het schaakbord dat Afrika ook is verschuiven; kunst van het continent is meer dan houtsnijwerk en Toetanchamon (Histoire modifiéé). Of naar hoe ook Afrikaanse jongeren slaaf worden van de techniek van het telefoontje (Les esclaves du monde moderne). “Loslaten van je roots maakt de wereld niet altijd beter”, aldus Joke Bakker, eigenaresse van OpenArtExchange.

Het verhaal van Vatunga is bijzonder. Hij volgt momenteel een asielprocedure in Frankrijk, omdat hij in december in Congo werd veroordeeld voor een van zijn schilderijen. Hij week uit naar Frankrijk en kon dat doen op het visum dat hij nog had voor de tijd dat hij ‘artist in residence’ was in Schiedam. “Ze hadden hem toen een ‘multiple entryvisum’ gegeven, ongevraagd”, aldus Bakker, die hem in Schiedam had uitgenodigd.

“Roots gaat erover je te realiseren hoe belangrijk je wortels zijn”, zegt ze. “Zaken uit het verleden zijn niet per se minder waardevol dan de jongste ontwikkelingen.”

Andere kunstenaars die in het kader van Roots te zien zijn, zijn Casca (Angola / VK), Sanda Amadou (Benin), Zhanhong Liao (NL / China) en Jeffrey Burgers (NL). Liao maakte met purschuim ‘landschappen’ vol verstilling, Casca schilderde en tekende ‘avatars’ die het leven in Angola verbeelden. Zoals die van de straatverkoper en de charlatan hieronder.

OpenArtExchange is geopend op Hoogstraat 85 op donderdag tot en met zondag, van een tot zes. Zie ook: https://schiedam24.nl/nl/bedrijf/open-art-exchange/13668

Bekijk de foto'sGerelateerd