Relaxed dagje & geestdriftige verhalen bij Floating Farm

07-05-2023 Uit Redactie


ROTTERDAM - Het was gezellig vanmiddag op de Floating Farm; nu zorgen de dames-vaste-bewoners met hun geloei en hun over het algemeen onverstoorbare gedrag altijd wel voor een relaxed sfeertje, maar vandaag was het nog een slag sfeervoller. En dit keer zorgden ook mensen daarvoor.

Vooraleerst de medewerkers en vrijwilligers van de Floating Farm, de stadsboerderij net niet meer in Schiedam, maar wel een vast referentiepunt voor Schiedammers die 'naar Rotterdam gaan'. Die vaste gezichten die de 'farm' draaiend houden, deden hun verhaal over het hoe en waarom van de stadsboerderij met overtuiging en geestdrift. Over de koeien die zichzelf min of meer melken met behulp van een robot, over het kaasmaken, de verticale landbouw waarmee proef wordt gedraaid, de manier waarop energie wordt teruggewonnen, ook uit mest en vooral over de levensvisie die achter het bijzondere initiatief schuilgaat: dat de ruimte in de wereld steeds meer beperkt wordt en we, ook met stijgende waterspiegels, zouden moeten leren ook in de stad landbouw te bedrijven. Over duurzaamheid en circulair werken en leven.

En vandaag kwamen daar andere gezichten bij: die van kleine ondernemers en ambitieuze en creatieve hobbyisten, die de mooiste en vooral lekkerste dingen maakten: hotdogs en kaas, honing en mede, karnemelk en bijzondere broodjes. En tempeh, humus, chutneys, patés en pesto, alles al dan niet direct te nuttigen. Je kon je eigen smoothie bij (of door?) elkaar fietsen. En er waren mensen die bier maakten, wijn uitzochten en ook brandslangenleren tassen verkochten. Het enthousiasme over het eigen product droop er meestal vanaf, en zo moet dat ook. 

Het zorgde al met al voor een prettig sfeertje, ook al vanwege de mensen die erop afkwamen: nieuwsgierig, lekkerbekkend, soms wat onwetend, maar in voor een praatje, een smakelijke hap en een goed glas, een ervaring. Zo wordt leven en consumeren met respect voor de levende natuur en de aarde wel heel makkelijk...

Bekijk de foto'sGerelateerd