Reis door Afro-Peruaanse ritmes in Sodafabriek

05-10-2021 Uit Redactie

De vier muzikanten die vrijdag te gast zijn in de Sodafabriek; foto: privé


SCHIEDAM - De Sodafabriek groeit uit tot concertpodium. Kleinschalig, uiteraard, zoals de ontwikkeling van de voormalige fabriek aan de Makkerstraat/Buitenhaven toch stapje voor stapjej gaat.

De komende maanden staat een concertreeks van tien concerten gepland, met vrijdag de eerste aflevering. De reeks kreeg de naam Totin con Soda ('schoon met soda'), met de subtitel Raices Afro-Ibéricas (Afrikaans-Spaanse wortels). Idee is dat door steeds wisselende muzikanten de verbanden tussen Spaanse, Argentijnse, Kaapverdiaanse, Peruaanse, Braziliaanse, Chileense, Portugese en Cubaanse muziek worden onderzocht. "Voor ieder optreden en daarmee voor iedere behandelde muziekstijl worden gastmuzikanten uitgenodigd die een authentieke verbinding hebben met die specifieke stijl", aldus de organisatoren, met daarin een rol voor wereldmuziekfestival Verueño.

Het culturele Afrikaanse erfgoed in Zuid-Amerika had een sterke impact in Peru, centrum van het Spaanse Imperium. Daar werden de muziekstijlen geboren die ook in de buurlanden ontkiemden en een kleurrijk, origineel en oneindig cultureel landschap creëerden. "Afro-Peruaanse muziek is pure levenskracht waar alle menselijke emoties samenkomen en expressie vinden."

Componiste, dichter en zangeres Chabuca Granda met haar prachtige composities en elegantie bracht de Afro-Peruaanse ritmes in de schijnwerpers en gaf deze muziekcultuur bij het grote publiek de aandacht die het verdiende, aldus de organisatie. "Haar ‘criollo’ (mix tussen Europees en inheems) walsen en gesyncopeerde Afro-Peruaanse ritmes zijn een reflectie van de Latijns-Amerikaanse identiteit."

Op 8 oktober treden op Alvaro Rovira (op achtsnarige gitaar), Mirre Valkenburg (zang), Lauriane Ghils (cajón Peruano, zang) en Miguelángel Clerc (gitaar). De teksten zijn van Rob Dijkstra. Aanvang: acht uur 's avonds. Toegang: tien euro. Reserveren kan via E:
totinconsodaschiedam@gmail.com.

PS. Het mailadres is aangepast.Gerelateerd