Pop-up tentoonstelling van museum bij Kunstwerkt

19-06-2021 Uit Redactie

Foto: Aldo Hoeben (foto door Jan Schrijver)


SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam is wegens renovatie gesloten, maar is desalniettemin op verschillende tijdelijke locaties in de stad zichtbaar aanwezig. Zo kun je tot en met 4 juli aanstaande de tentoonstelling 'Toch maar mooi gemaakt' zien aan de Boterstraat 81.

Dit is de ruimte waar doorgaans de tentoonstellingen worden gehouden door de Stichting Kunstwerkt. De tentoonstelling is samengesteld door het Stedelijk Museum Schiedam en is op vrijdag, zaterdag en zondag (van 13.00 tot 17.00 uur) te zien. Gedurende de openingstijden is zowel een medewerker van het museum als iemand namens de Stichting Kunstwerkt aanwezig. 

Het museum laat de bezoekers kennismaken met zeven Schiedamse kunstenaars, te weten Sjef Henderickx, Aldo Hoeben, Frans Huisman, Sarah van der Pols, Tomas Schats, Milan Tilder en Diet Wiegman. Henderickx, Hoeben en Huisman zijn deelnemers aan de Stichting Kunstwerkt. 

Vrijdag 18 juni troffen we namens de Stichting Kunstwerkt Aldo Hoeben aan en namens het museum Catrien Schreuder, hoofd Tentoonstellingen en Collecties. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Via de website van het museum dient wél een tijdslot te worden gereserveerd. "Het is vanwege de Coronamaatregelen dat tijdslots zijn geïntroduceerd, maar we hebben inmiddels ervaren dat dit prima werkt. De bezoekers die hun tijdslot hebben gereserveerd, komen - nog meer dan anders - doelgericht binnen", zegt Catrien Schreuder. Aldo Hoeben is ook die mening toegedaan. 

Hoeben exposeert, als deelnemer van Kunstwerkt, vaker op deze locatie. "Toen de nieuwe directeur van het museum, Anne de Haij, me vroeg één van de kunstenaars te zijn in deze expositie van het museum, vond ik dat eervol en ben daar graag op in gegaan. Ik heb speciaal voor deze expositie dit lasersnijwerk gemaakt." Hij wijst op het werk (zie foto boven) dat door lichtprojectie de kijker een wisselend beeld bezorgt. Het werk draagt als titel 'Verlichte troost'. Hoeben licht toe: "Het werk ligt wel in het verlengde van een 3D-werk waarmee ik bezig ben voor de Grote- of Sint Janskerk." Hoeben werd door het museum ook betrokken bij een eerder project. Dat kun je hier lezen.

Op de foto op onze homepage zie je Catrien Schreuder bij het werk van Diet Wiegman 'Toch maar mooi gemaakt', welke titel tevens de titel van deze expositie werd. Je ziet er hergebruik in van materialen uit eerdere kunstwerken van Wiegman, zo legt Schreuder uit. Je zou het als een oeuvre-werk kunnen zien.

Tegen de achterwand is er een werk van Milan Tilder. Een onderdeel van het werk tegen de achterwand betreft een wandschildering. Na de expositie zal de wandschildering weer worden verwijderd. Zonde?, vragen wij. "Nee, zo zou ik het niet willen zien", zegt Aldo Hoeben. "Installaties zijn veelal tijdelijk. Dat maakt deze kunstvorm juist ook heel bijzonder, dat je die kunst nù moet zien, dat die kunst nu uniek is en daarna niet meer bestaat." 

Overigens, ook deze gehele tentoonstellingsruimte van de Stichting Kunstwerkt, in gebouw 'Ruimte in Beweging', zal over enige tijd niet meer bestaan. Het pand is eigendom van de gemeente en die heeft besloten dit vastgoed af te stoten.

Andere pop-ups van het Stedelijk Museum Schiedam zijn op dit moment in de Grote- of Sint Janskerk (Stadscocon Schiedam) en in de Havenkerk (Kijkdepot Schiedam).Gerelateerd