Categorieën

Service

Pat-P brengt K-pop op Maasboulevard - en elders

Pat-P brengt K-pop op Maasboulevard - en elders
Uit

Pat-P brengt K-pop op Maasboulevard - en elders

  • Redactie
  • 24-08-2019
  • Uit
Pat-P brengt K-pop op Maasboulevard - en elders

Pat-P.


SCHIEDAM – Patrick Pelle hoopt bij te dragen aan een nieuwe hype, in Nederland, en anders toch wel in Schiedam. Op 31 augustus organiseert hij K-pop aan de Maas.

K-pop, populaire Koreaanse popmuziek. Bekend geworden in Europa met Gangnam Style, de hit van PSY, al weer zeven jaar geleden. Maar voor velen toch ook nog een volstrekt onbekend fenomeen. De Maasboulevard biedt hen het podium om kennis te maken met de K-pop. Met BTS, Monsta X, Ateez en de dames van Black Pink als bekendste namen.

Dat is een muzikale stijl, maar ook meer. Vergelijk het met de boy- en girlbands van de jaren 90. Maar dan met nog meer show, mode, kleur en dans. Een sociale stroming ook, met evenementen en samen optrekken en een ruimte acceptatie van wat anders is. Alles bij elkaar goed voor een echte subcultuur. “Een heel andere ervaring dan bij andere muziek, andere concerten”, aldus Patrick Pelle, of dj Pat-P.

Hij kwam enkele jaren geleden in aanraking met de Koreaanse popmuziek en was eigenlijk direct verkocht. Als prettig muziekgenre. Maar ook als fenomeen, als een nieuwe stroming die hemzelf mogelijk ook kansen bood. Pelle, 26 jaar, orderverzamelaar van beroep, ‘draaide’ al langer, zo’n jaar of zes, zeven ondertussen, uit liefhebberij. Maar dj’s die K-pop brengen waren en zijn er niet zo veel...

Vorig jaar kwam Patrick in Club Vibes in Rotterdam in contact met mensen van concertorganisator Young Bros. Patrick had een vip-kaartje gekocht en mocht de artiest ontmoeten. Het gesprek was aangenaam, er was interesse en voor Pat-P het wist kreeg hij een usb-stick met muziek in zijn handen gedrukt: “Laat maar zien wat je er van kunt..” Het half uurtje dat hij in eerste instantie kreeg werd anderhalf uur,. Daarna ging rapper Sway D het podium op en het werd reuze gezellig. Via de mensen van Young Bros kreeg Pelle ingang bij organisatoren.

Hij draaide sindsdien bij Vibes, in Panama in Amsterdam, poppodium Duycker in Hoofddorp en Rotown. Pat-P stond ook tijdens Koningsdag op Oranjebitter in Rotterdam. Hoogtepunt wat hemzelf betreft: een avond in Nora, op de Coolsingel. “Sense Asian was een groot feest in drie zalen. Ik mocht op zolder een uur lang K-pop draaien en trok misschien wel duizend mensen.”

Je kunt dus met goed fatsoen niet meer zeggen dat K-pop een obscuur fenomeen is in Nederland. En zo begon Pat-P aan wat je een echte carrière kan noemen. Werk en afwisseling genoeg: “In de K-pop heb je weer allerlei stromingen, een variatie van pop, hip-hop en nog veel meer. Alles is er wel in verwerkt.” Maar denk niet dat het voor Pelle een niemendalletje is, een leuke gig. Wie gaat er bijvoorbeeld op Koreaanse les, iedere zaterdag van 9 tot 1, als het hem of haar te doen is om wat centjes verdienen en een beetje dollen? Pat-P doet het. “Wel moeilijk.”

Nu binnenkort het optreden op de Maasboulevard, een thuiswedstrijd voor Gorzenees Pelle. Dat evenement kwam volgens hem tot stand dankzij steun van het wijkteam en wijkregisseur Marcel Kreuger. In enkele weken tijd kwam het van idee tot uitvoering. “Ja, dankzij de hulp was er snel een vergunning.” Er werden brieven rondgestuurd om de omwonenden van het evenement te laten weten. Pelle kan ook op wat subsidie rekenen, waarmee hij een podiumwagen kan huren. Dat wordt zijn uitvalsbasis, waarop hij met een eigen set aan speakers en boxen uit de voeten kan. “Je moet het een beetje als een pilot zien. We gaan het niet te groots opzetten, de muziek gaat ook niet te hard.”

Van een uur ‘s middags tot acht uur ‘s avonds gaat het programma duren. Geen uitputtingsslag voor Pelle, die dergelijke lange sessies wel gewend is. En er is steun gekomen van anderen die het programma mee gaan invullen. “Toen mensen hoorden dat ik dit ging doen kwamen ze op me af met ideeën.” Als eerste de nieuwe uitbater van het Berenrestaurant, die wilde helpen met stroom – zo ongeveer de basisvoorwaarde om het evenement door te kunnen laten gaan. De horeca-ondernemer kon ook zorgen voor consumpties en twee man personeel, die een buitenbar draaiend zullen houden.

Een dansgroep hoorde van de plannen van Pelle en bood aan te dansen. “De afspraak is nu dat ze de hele dag blijven.” Dat gaat zeker voor sfeer zorgen. Patrick benaderde ook Ronnie Icon, zanger en producer met al twee nummer-1-hits op zijn naam, voor bands als NCT en Twice. Icon doet volgend weekend ook mee.

Vanuit de wijk en de vriendenclub boden zich mensen aan als ‘sfeerbeheerders’ – die zijn ook nodig bij een beetje feest; twee echte beveiligers – de enige voorwaarde van de gemeente – maken het team compleet.

Nu maar duimen voor mooi weer, daar hangt veel van af. Maar als dat niet te belabberd is, dan verwacht Pelle toch stiekem wel zo’n tweehonderd mensen. “Als dat er veel minder worden, is dat jammer van het vele werk.” Dan gaat het over nieuwsgierige Schiedammers en echte K-popfans – en die kunnen uit het hele land komen. Toen hij in het voorjaar in café De Nieuwe Brug een avond met K-pop verzorgde waren er zelfs bezoekers uit Brabant. Kroegeigenaresse Carla wist niet wat ze meemaakte. “Maar ze vond het wel wat hebben. Wel lastig dat je vanuit Schiedam met het ov niet meer wegkomt als het heel laat wordt.”

Via de sociale media vindt de aankondiging van het feest zijn weg en Pelle heeft ondertussen al een schare aan volgers opgebouwd. Ook ging hij onlangs een middagje flyeren in Rotterdam, op een meeting voor K-popliefhebbers op het Schouwburgplein. Die bijeenkomsten worden met enige regelmaat georganiseerd, nog een indicatie dat K-pop meer is dan een muziekstroming, maar ook een gemeenschap op de been brengt. “Op zo’n ontmoeting worden gezamenlijk danspasjes geoefend en gequizd.” Beetje chillen, niks mis mee. Zo moet het volgende week ook zo’n beetje op de Maasboulevard gaan. En voor wie dat feest toch gaat missen: op 21 september draait Pat-P ook gewoon weer K-pop in De Nieuwe Brug.