Pakje Kunst: voor vier euro de jouwe

08-09-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Ze gingen als een tierelier, vanmiddag, de pakjes kunst - van Pakje Kunst. Het zag er uit als een sigarettenautomaat, maar het voelde meer als een jukebox - of als voetbalplaatjes: voor vier euro een klein kunstwerkje dat je de jouwe mag noemen. Spaar ze alle vijfiten - en ruilen mag ook.

In het Wennekerpand staat sinds vanmiddag een Kunstomaat. Voor een luttel bedrag 'trek' je een pakje met kunst, van vooral Schiedamse kunstenaars. Yvon Koopman benaderde haar bekende collega's - samenwerkend in Kunst Werkt, met de vraag of zij een klein kunstwerkje wilden samenstellen, dat past in een pakje sigaretten. Vijftien van hen gingen hier op in - zestien eigenlijk, maar het zand dat een van de deelnemers in de pakjes stopte werd als een te groot risico voor de automaat gezien - en stelden vijfentwintig pakjes samen. En het ging dus als een malle.

Koopman werkte in de jaren tachtig als eens een idee uit met kunst die je uit een automaat kon trekken. Pakje Kunst ontstond nog niet zo lang geleden in Tilburg, waar een beeldend kunstenaar een sigarettenautomaat 'hergebruikte' om kunst dichter bij de mensen te brengen. In ieder Pakje Kunst zit een uniek kunstwerk en een bijlage met informatie over de maker. Deze krijgen drie euro van de vier die een pakje kost. Kunstenaars in Woerden en Den Bosch volgden het voorbeeld, en in nog veel meer Nederlandse steden wordt momenteel gewerkt aan het 'vullen' van een Kunstomaat.

Bekijk de foto's
Gerelateerd
Reacties