Over de grote stadsbrand, bij de westerburen

11-03-2023 Uit Redactie


SCHIEDAM - We lazen bij 'onze westerburen' een opmerkelijke aankondiging ovoor een stadswandeling. Vlaardingen24 bericht over het thema van de rondgang: de grote stadsbrand. Die een opmerkelijke oorzaak kende...

Vlaardingen heeft de afgelopen eeuwen indrukwekkende branden meegemaakt, maar de grootste was waarschijnlijk de stadsbrand van 1574. Aangestoken door onze oosterburen, zo gaat het verhaal. De brand trof ook het weeshuis op de Markt, en daarmee ook de weeshuisvader. Althans, dat doet de gevelsteen vermoeden die boven de voormalige ingang hangt.

Benieuwd naar het verhaal achter de gevelsteen? En de reden waarom de stad in brand werd gestoken? Loop dan mee met de stadswandeling op zondag 12 maart. De stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen vertellen u veel interessante verhalen uit de Vlaardingse geschiedenis. Zoals over een bekende muntenverzamelaar, wiens zoon later een bekende koekjesfabriek begon, en de touwfabriek die ruim 350 jaar in Vlaardingen gevestigd was.

De stadswandeling start om 14.00 bij de ingang van het stadhuis op de Markt, en kost € 3,00. Kijk voor meer informatie en aanmelden (niet verplicht, wel gewenst) op I: www.serviceteam-vlaardingen.nl/agenda.

PS. Welke kenner van de historie van Schiedam en Vlaardingen kent de achtergronden van deze brand, en de burenruzie die daar ongetwijfeld aan ten grondslag lag?Gerelateerd