Categorieën

Service

Orpheus

Orpheus
Uit

Orpheus

  • Han van der Horst
  • 04-09-2016
  • Uit
Orpheus
COLUMN - Op 27 augustus vierde het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus het honderdvijftigjarig bestaan. Het jaarthema van de Open Monumentendagen – komend weekend ook in Schiedam met een prachtig programma – is 'iconen en symbolen'. Als je de Schiedamse iconen op een rij zet, dan verdient dit koor een prominente plaats.

Schiedammers van de oude stempel weten nu: het gaat over de zangers van Stouthandel. De heer Stouthandel, die een heel mooie sigarenzaak exploiteerde op de hoek van de Appelmarkt en de Lange Haven. Daar is nu het coöperatiewinkeltje in gevestigd. De heer Stouthandel is al lang overleden, maar zijn echtgenote – dik in de negentig – woont nog gewoon in een bovenhuis. Ze weet alles van het koor. Soms komt het bestuur nog bij haar thuis vergaderen.

Zo’n gezelschap.

Orpheus heeft mij gevraagd om een praatje te houden bij de opening van een tentoonstelling in het pand van de Historische Vereniging Schiedam op de Hoogstraat. Daar zijn nu interessante foto’s en documenten te bekijken, maar klapstuk van de tentoonstelling zijn de vele medailles die Orpheus op concoursen in binnen- en buitenland won. Die hing men vroeger aan het vaandel. Zo’n vaandel was nodig als de leden van het koor in optocht door de stad trokken, bijvoorbeeld als zij naar het station gingen om aan zo’n wedstrijd mee te doen.

Laat ik eerlijk zijn: een koor is niets voor mij. Mijn vader zong vals en kon geen maat houden. Deze eigenschappen heeft hij voor honderd procent op zijn zoon overgedragen en als ik ergens sta waar samenzang onvermijdelijk is, zoals tijdens een kerkdienst of bij het volkslied, dan beperk ik mij uit overwegingen van beleefdheid tot een zacht gebrom.

Daardoor heb ik veel gemist. Als je de geschiedenis van zo’n koor als Orpheus bekijkt, dan stel je vast dat het onderling contact haast net zo belangrijk was als de zang zelve. Veel leden hebben dankzij Orpheus echt diepgaand kennis kunnen maken met de Europese muziekcultuur. Dat niet alleen, zij maakten vrienden en kennissen aan wie zij anders voorbij gelopen waren. En zij leerden in de praktijk wat samenwerking betekende en met zijn allen je best doen om iets prachtigs voor het voetlicht te brengen. Dat zijn dingen waar je in het leven wat aan hebt. Orpheus heeft veel meer voortgebracht dan muzikale uitvoeringen. Het koor hoort bij het cement van de Schiedamse samenleving.

Ook dat is een felicitatie waard.



PS. Orpheus kan nieuwe leden gebruiken. Kijk hier ook voor het uitgebreide jubileumprogramma.