Categorieën

Service

Opera Hamlet van Thomas het eerst in Schiedam

Opera Hamlet van Thomas het eerst in Schiedam
Uit

Opera Hamlet van Thomas het eerst in Schiedam

  • Redactie
  • 11-12-2017
  • Uit
Opera Hamlet van Thomas het eerst in Schiedam

Foto: Henk Bleeker

SCHIEDAM – Een bijzondere Hamlet is voor het eerst te zien in Schiedam.

Opera2day werkt aan een 'grand opéra' op basis van Shakespeares klassieker, met muziek van Ambroise Thomas. De première staat voorzien op 18 januari en daarna gaat de opera Nederland en België door.

Maar nog voor de 25 uitvoeringen op de planken worden gebracht, staat Hamlet op het toneel van het Theater aan de Schie. Dat gebeurt op 7 januari, als de 'try-out' er plaatsvindt. Daar komen alle facetten van de voorstelling bij elkaar, aldus de organisatoren: muziek, zang, decor, licht, kostuums en filmbeelden.

Die laatste zijn van de Schiedamse Margo Onnes. De beelden van deze cineaste worden door artistiek leider en regisseur Serge van Veggel gebruikt om de scenes kracht bij te zetten. Ze doen denken aan de Franse film noir en moeten de kijker helpen door te dringen in Hamlets geesteswereld. Naast de fysieke werkelijkheid zien we zijn dromen en waanbeelden. Waar werkelijkheid en fantasie aanvankelijk naast elkaar staan, lopen deze na verloop van tijd steeds meer door elkaar heen, zowel in Hamlets hoofd, als op het toneel.

Na de première van Thomas' opera in 1868 in Parijs - precies honderdvijfitg jaar geleden – was zijn Hamlet decennialang een van de meest gespeelde opera's. Thomas (1811-1896) wilde het stuk opnieuw op de kaart zetten. Ook in Nederland lukte hem dat. Tot 1919 is de opera 153 keer uitgevoerd in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag, toen hoofdzakelijk een operahuis. Daarna is de opera in Nederland nog maar twee keer uitgevoerd: één keer in een Italiaanse versie en één keer concertant. Na honderd jaar keert Hamlet nu weer terug naar de Koninklijke Schouwburg en vele andere theaters in Nederland.

Op 7 januari vanaf drie uur in Schiedam.