Categorieën

Service

Open Monumentendag anders dan anders

Open Monumentendag anders dan anders
Uit

Open Monumentendag anders dan anders

  • Redactie
  • 04-09-2020
  • Uit
Open Monumentendag anders dan anders

SCHIEDAM - Open Monumentendag in Schiedam is dit jaar 'anders dan anders'. Het wordt een 'kleiner, Coronaproof evenement'.

2020 Wordt een jaar dat 'onze kleinkinderen vetgedrukt in hun jaartallenlijst zullen vinden - als ze die dan nog op school moeten leren', schrijft OM-voorzitter Han van der Horst in een voorwoord op de dag, of dagen, zaterdag en zondag 12 en 13 september. "We lijken op de drempel van een nieuwe tijd te staan, waarvan we de voornaamste karakteristieken nog moeten leren kennen. Alles wordt ineens anders en dat dringt door tot de vezels van ons persoonlijk bestaan."

De monumenten die Schiedam rijk is zullen voor een deel toch als vanouds te bezoeken zijn. Met name de grote gebouwen worden opengesteld, juist omdat daar afstand houden mogelijk is. Desondanks zullen de meeste opengestelde gebouwen een maximum aan het aantal bezoekers hanteren dat tegelijk naar binnen kan.

De - voormalige - godshuizen (Jacobuskerk, Dorpskerk, Heilig Hartkerk, Westvest90-kerk, Liduinabasiliek, Havenkerk en Grote Kerk) en klassiekers als de Korenbeurs, de ruïne van het Huis te Riviere, het Stedelijk Museum en het Zakkendragershuisje zijn te bezichtigen. Maar ook nieuwe monumenten, als het pompstation aan de Rotterdamsedijk en de Sodafabriek en het Dirkzwagerterrein.

Samen met Schie TV verzorgde het comité Open Monumentendagen Schiedam vijf minidocumentaires over Schiedams erfgoed. Deze zijn te zien op het You Tubekanaal van de omroep.  "Zo leert u meer over iconische Schiedamse monumenten, terwijl u toch - geheel in de geest des tijds - thuis blijft.

De opening van de dagen vindt plaats in de voormalige armenschool aan de Kloosterplaats, op vrijdagavond, door middel van een lezing over de school. Verder zijn er tijdens het weekend rondleidingen voor 'nieuwe Schiedammers', over de begraafplaats aan de Vlaardingerdijk en langs de plekken in de stad die een rol speelden in het leven van Annie M.G. Schmidt. Ook kan er gewandeld worden langs de molens en door 'mooi Schiedam', waarvoor een half uurtje volstaat. Bij de Verspeekpomp worden Kethelse verhalen verteld.

Het comité bemant een kraam bij de Waag in de Lange Kerkstraat, om tijdens het weekend informatie te verschaffen.