Open Art Exchange blijft kandidaat voor Monopole

08-02-2019 Uit Redactie

De Monopole, monument waar veel Schiedammers herinneringen hebben liggen


SCHIEDAM – Joke en Bas Bakker kunnen 'gewoon' meedingen als gegadigden voor de koop van het Monopole op de Hoogstraat.

Dat stelt een woordvoerder van de gemeente Schiedam. Eerder dongen de initiatiefnemers en eigenaars van Open Art Exchange mee naar aanschaf van het pand in een procedure die door het gemeentebestuur was opengesteld. Het betrof een procedure met bijzondere gunningscriteria, waarmee partijen met bijzondere plannen voor het complex recht tegenover het Stedelijk Museum Schiedam, sterk in het voordeel waren.

De gemeente besloot niet met de Bakkers in gesprek te gaan over verkoop/aanschaf van het pand, maar verkoos de plannen van een andere kandidaat. Deze onderhandelingen liepen na ongeveer een half jaar echter op niets uit. Open Art Exchange kon tijdelijk trekken in het pand Hoogstraat 85.

Joke Bakker meldde eerder deze week dat zij Open Art Exchange nog altijd graag in het Monopole ziet. Het aanbod dat zij met haar man deed, staat nog steeds.

De gemeentelijke woordvoerder stelt echter dat de regels bij aanbestedingsprocedures zo zijn dat heropening van de procedure niet is toegestaan als een eerste gegadigde afvalt. Nu eenvoudigweg het gesprek met de Bakkers aangaan op basis van de eerder ingediende plannen is dus volgens hem niet mogelijk.

Joke Bakker stelt nu te vrezen dat een projectontwikkelaar met een vooral commerciële inslag in een nieuwe procedure zonder die bijzondere gunningscriteria, aan het langste eind gaat trekken. De woordvoerder stelt dat dit niet zo hoeft te zijn: “We willen als Schiedam een goede bestemming. We zouden aan goede plannen de voorkeur kunnen geven, ook al biedt een andere partij twintigduizend euro meer.” Regels die voorheen golden die maakten dat altijd de hoogste bieder de aankoop moet worden gegund, zijn volgens hem niet langer van kracht. De verkoop-op-nieuwe-manier van Monopole zal volgens hem op de gebruikelijke wijze gebeuren: een makelaar zal een vraagprijs noemen en ieder die deze prijs wil bieden is kandidaat voor de Monopole.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd