Categorieën

Service

Op zoek naar Schiedams meest geliefde klassieke muziek

Op zoek naar Schiedams meest geliefde klassieke muziek
Uit

Op zoek naar Schiedams meest geliefde klassieke muziek

  • Redactie
  • 02-05-2017
  • Uit
Op zoek naar Schiedams meest geliefde klassieke muziek
SCHIEDAM “Je mag er bij horen, ook al heb je er geen verstand van.” Met die inzet organiseert Rob Dijkstra 'Hart & Schie'. Twee dagen klassieke muziek vanaf de Schie, hoogzomer.

Betrokkenheid creëren onder de Schiedammers bij klassieke muziek. Dat kan volgens de initiatiefnemer, als je van muziek luisteren een belevenis maakt. Dus ook muziek kijken, met een biertje of wijntje er bij. Met jong talent op het podium, waarop muzikanten vanaf een bijzondere plaats het publiek in verrukking brengen. Met muziek die hen raakt, waar ze zelf weg van zijn.

Rob Dijkstra zoekt de smaak van Schiedam in de klassieke muziek. Hij roept mensen op om hun favoriete klassiekstuk aan te geven, in te brengen, voor vertolking op 26 en 27  augustus. Hij hoopt op een top 50, maar in ieder geval op tien echte stukken die in Schiedam geliefd worden. “Het requiem van Mozart zal er vast in komen, en Albinoni.” En Samuel Barber? Ja, ook Barber. “Schönberg, dat wordt een lastige, maar als iemand er campagne voor wil voeren... ik ga niet oordelen.” John Cage, ja de man van het stuk van 4,33 minuten... zonder muziek, die staat wel al op de voorlopige lijst.

Die lijst groeit. Dijkstra vraagt als hij in gesprek raakt op strand of in kroeg mensen naar hun voorkeuren. Dat doet hij ook in het programma dat hij sinds januari op Radio Schiedam maakt, iedere donderdagavond van acht tot tien. Onder de naam: Hart & Schie.

“Ik ben er nog niet zo uit. Misschien dat ik nummers om en om laat uitvoeren, de een live, de andere via een mooie opname.” Wel ziet hij concreet een podium voor zich in de Schie, tussen Proveniershuis en Overschiesestraat – 'een mooie stukje centrum' – met aan twee kanten publiek. Met bootjes in het water. En bijvoorbeeld 'een veertienjarige pianist die het nummer van Chopin dat veertien staat op de lijst' speelt. De top 10 krijgt gewicht en zal door (bijna) professionele musici worden uitgevoerd, bijvoorbeeld van Codarts en het Haags Conservatorium. “Met een zware Schiedamse aanwezigheid onder de vertolkers. Wat mij betreft past het festival perfect onder het motto Schiedam maakt.”

Veel rond Hart & Schie verkeert nog in het stadium tussen droom en werkelijkheid. Maar zeker is dat het festival er komt, aldus Dijkstra. Toezeggingen, met name financieel, zijn dusdanig concreet dat hij dat wel durft te zeggen. “Maar het gaat er nu om dat ik stemmen krijg.” Dat echt de keus van Schiedam aan het licht komt. “Mail daarom naar [email protected]. Of kijk op onze website, op Facebook of Instagram en geef je voorkeur door. Liefst met een motivatie erbij.”

Bang dat de animo om in te sturen ontbreekt is Dijkstra niet. “Er ontstaat een nieuw soort interesse in klassieke muziek. Kijk naar het Prinsengrachtconcert of naar Witteman met zijn site-kick. Waar uitleg wordt gegeven over de muziek, een soort DWDD-formule. In De Doelen is ook zo'n programma, waar uitleg wordt gegeven.” Klassieke muziek is geen verleden tijd, wil Dijkstra maar zeggen. De tijd lijkt rijp voor klassiek.