Op weg naar een carrière als choreograaf

02-10-2018 Uit Redactie

SCHIEDAM - Dans in Ontwikkeling (Dino) is een dansvoorstelling van beginnende choreografen. Volgende week dinsdag begint het tweede seizoen van het bijzondere initiatief van Liat Magnezy (Dance Motion Picture).

Behalve een dansvoorstelling is Dino ook een ondersteunend platform voor beginnende choreografen. Begin maar eens op de weg om choreograaf te worden; Dino wil mensen met deze ambitie begeleiden in hun eerste stappen naar een onafhankelijke professionele status.

Het tweede seizoen van Dino begint qua voorstellingen in het Wennekerpand, op 9 oktober. Dan zijn er twee voorstellingen: Wolflow en Die Verwandlung. Het verband tussen de voorstellingen is vooral dat ze in hun scenografie verbindingen leggen tussen dans en beeldende kunst. Wolflow is een voorstelling van de Litouwse/Colombiaanse choreograaf en videokunstenaar Laisvie Ochoa. Zij volgt de masteropleiding choreografie aan Codarts Rotterdam en Fontys Tilburg. In haar choreografieën maakt ze veelvuldig gebruik van technieken die ook in de film gebruikt worden. Ze is op zoek naar een vorm waarin echte en virtuele personages elkaar ontmoeten en samen het podium delen. Inhoudelijk geeft Ochoa vanuit 'een feministisch perspectief, vorm aan een sterk vrouwelijk universum', aldus de organisatie.

Die Verwandlung, de metamorfose, onderzoekt het tumult en de stress van een lichaam in verandering. Een 'poëtische en tijdloze voorstelling', over de 'transformatie van een abstracte entiteit naar een individu met vele gezichten'. Dansers brengen aluminium dekens tot leven die een veelheid aan vormen openbaren en zo drager worden van een verhaal. Die Verwandlung van Sophie Mayeux verwijst naar de gedaanteverandering die menselijke wezens ondergaan om obstakels op hun pad te overwinnen. Mayeux ontving voor Die Verwandlung de ITs choreografieprijs 2016.Gerelateerd