Ook Schiedam aan het Oktoberfeesten

01-10-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM – Heel Nederland doet mee met het Oktoberfeest, kopte het Algemeen Dagblad dit weekend. Schiedam dus ook. De krant komt tot 141 Oktoberfeestjes, in Nederland. Of de Brandersstad nummer 142 wordt vertelt het verhaal niet, maar op 20 oktober zal er voor het eerst 'gefest' worden, met halve liters en lederhosen, dirndl-jurkjes en schlagers.

Organisator John van Oudenaarde van Crevor had het ook gezien: “De Oktoberfeesten hier in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. En terecht, want het is een prachtig feest.”

Typerend natuurlijk de schlagers. Die gaan op 20 oktober komen van Stimmung mit der Peter, die naar verwachting het publiek ook aan de spelletjes zal krijgen. Dennie Christian hoef je net zo min te vertellen hoe een Oktoberfest proeft en klinkt. En dj Timmie Tirol maakt het later op de avond af.

Plaats van handeling voor het eerste Schiedamse Oktoberfest wordt de Grote of St.-Janskerk, met ruimte voor zevenhonderd feestgangers. “We richten ons op bezoekers uit het Rijnmond-gebied”, aldus Van Oudenaarde. “Groepen kunnen een eigen biertafel reserveren, zoals het op een echt Oktoberfest hoort.” Een tafel voor acht personen valt te boeken - inclusief twee vaatjes bier of een vaatje bier en een doos wijn - à raison van vierhonderd euro. Een los ticket kost dertig euro. Kaarten zijn te koop bij Stripes Jeansstore op de Hoogstraat.

Crevor organiseert een opvallende sponsoractie om deelnemers aan het feest te werven; ondernemers kunnen een tafel betalen en weggeven aan hun klanten. Van Leeuwen Tweewielers in de Groenelaan verlootte zo een tafel onder de volgers van zijn Facebookpagina. Winnaar werd Schiedammer Sjon Veldhoven. Van Oudenaarde besloot zelf een tweede tafel aan de rijwielspecialist beschikbaar te stellen. Jacquelien Andriessen-Koelewijn kan zeven van haar bekenden uitnodigen voor een avond in (Zuid-)Duitse sferen.Gerelateerd