Ontmoet kunstenaar Jans Muskee in Stedelijk Museum Schiedam

02-09-2020 Uit Advertorial

Jans Muskee neemt je mee naar zijn werk; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - "Eigenlijk heb ik niks met realistische kunst", zegt Jans Muskee. "Als ik al een realist ben dan zoals een schrijver. Iemand die een verhaal vertelt met woorden die wij in de dagelijkse omgang ook gebruiken, in een bepaalde volgorde te zetten."

Zijn werk is te zien in het Stedelijk Museum Schiedam in de tentoonstelling Realisme nu. Op vrijdag 11 september neemt hij je mee naar zijn werk. Grote kans dat je na je bezoek er anders naar kijkt. Deze Ontmoet en groet begint om half elf, duurt een half uur en is gratis, exclusief museumentree. Je moet je wel aanmelden via E: info@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Diana

Jans Muskee begon als abstracte kunstenaar. Hoe figuratief zijn werk nu ook is, het gaat nog steeds over compositie, kleur, licht en ruimte. Zijn werk Diana is een ode aan de Schiedamse kunstenaar Daan van Golden die in 2017 overleed. De titel verwijst naar diens dochter Diana van Golden. Ambachtelijkheid, oog voor detail en compositie zijn de elementen die als een rode draad door zowel het kunstenaarschap van Muskee als dat van Van Golden lopen.

Ingrediënten

Muskee vertelt dat hij zijn tekeningen zorgvuldige opbouwt. Daarna schuift hij net zo lang met de ingrediënten tot hij zelf niet meer weet wat de betekenis is. "Je hebt schijnbaar alles in de hand en toch gaat het werk aan het einde zijn eigen gang", zegt hij. "Dat vind ik fascinerend."

Gerelateerd