Categorieën

Service

Omdat het zo gaaf was: de Brandersfeesten!

Omdat het zo gaaf was: de Brandersfeesten!
Uit

Omdat het zo gaaf was: de Brandersfeesten!

  • Redactie
  • 01-10-2016
  • Uit
Omdat het zo gaaf was: de Brandersfeesten!
SCHIEDAM – Het weekend staat weer voor de deur, met in Schiedam opnieuw genoeg te doen. Maar zoals het afgelopen week was, wordt het niet. Daarom nog even wegzwijmelen bij de Brandersfeesten – man, man, wat wat het gaaf, vrouw!

Om met Romy te spreken: "Het waren drie mooie dagen, de Brandersfeesten!"

Chocoladefestival, een zinsbegoogeling aan klanten en kleuren op het Land van Belofte, tientallen zwemmers door de Schie. Maar ook een verstilde gracht, een eenvoudige rondleiding, een goeie koop, je grootste hobby: treintjesrijden, een bijzondere dame met een lange nek op de Hoogstraat. Shanty-zingen, lekker eten, kermis, molendraaien en natuurlijk vooral ontmoeten: niks moeten, lekker dralen, ouwe maten en liefdes ontmoeten. De horeca-ondernemers, de handelaars, de artiesten waren er blij mee - en wie
eigenlijk niet.

Omdat het zo mooi was, en niets beter spreekt van feestende mensen dan beeld - hier een vracht aan foto's. En Romy doet nog eens uit de doeken hoe voor haar de Brandersfeesten begonnen, onder de noemer: Romy's Rumoer.

Romy deed mee met de hightea, uitgeserveerd op de voor de gelegenheid in de Lange Haven afgemeerde Piet Hein. Met acht vrienden schoof zij aan op het koninklijke jacht. De Bonte Koe was er in geslaagd deze naar de Brandersfeesten te halen. Zowel op zaterdag als zondag werd er een high tea uitgeserveerd.

Romy vertelt: “Je werd vriendelijk aan boord geholpen bij het instappen. We mochten boven zitten, met 25 mensen, met de zon op ons bord. Mijn dag kon gelijk al niet meer stuk!

We kregen thee en koffie, net zoveel als je wilde. Cake, sandwiches, bonbons, scones met jam en slagroom en nog veel meer, hartig en zoet. De kapitein vertelde ons eerst over de historie van het mooie schip: in 1936, zo zei hij, hebben onze voorouders dit schip geschonken aan prinses Juliana en prins Bernhard, als huwelijkscadeau! Een jaar later werd de Piet Hein in de vaart genomen. De stoeltjes waarop wij zaten waren de originele, al tachtig jaar oud. Leuk om te weten dat één stoeltje naar New York verkaste, om er mee te pronken in een museum. Opbrengst: 55.000 gulden.

Als de prinses en prins, later de koningin en prins op het schip vertoefden, was er een hofmeester en een kok aan boord en werden de maaltijden daar ook uitgeserveerd – voor in het schip. Het servies waar zij toen mogelijk van aten was gewoon prachtig! Heerlijk om aan Italiaanse kusten de lunch van te genieten. In 1985 stapte Juliana nog één keer aan boord van de Piet Hein, om daarna afstand te doen van het schip. Dat is daarna ingezet als partyschip. Geweldig, om een rondleiding te krijgen en zelf de thee te genieten op zo'n
mooi schip met zo'n lange geschiedenis. Een super begin van onze Brandersfeesten."