Categorieën

Service

Nu online bekijken: Tante Nel & Buurt 15

Nu online bekijken: Tante Nel & Buurt 15
Wonen

Nu online bekijken: Tante Nel & Buurt 15

  • Redactie
  • 18-07-2015
  • Wonen
SCHIEDAM - De buurtfilm over 'Buurt 15' is deze week online gezet. Je kunt de film nu zien, door het filmpje hier aan te klikken. Vorige week vrijdagavond werd deze buurtfilm voor het eerst vertoond, in Schiedam-Oost buiten op het 'Wolkenplein'.

Op het 'Wolkenplein' werd de film niet één maar twee keer vertoond (het ‘Wolkenplein’ is geen formele straatnaam. Je vindt dit plein tussen de Bellstraat en de Daltonstraat, grenzend aan de buurtpost van tante Nel in de Fultonstraat). Hoofdrolspeelster tante Nel wilde het niet te laat maken die avond. Daarom werd de première maar vervroegd naar een uur of acht. Een beetje licht was het nog voor het vertonen buiten van een film, maar het plezier van de kijkers om hun buurt en de mensen die er wonen in beeld gebracht te zien, was er niet minder om. Eenmaal donker, om tien uur 's avonds, werd de film nogmaals vertoond. Verscheidene wijkbewoners en geïnteresseerden grepen de gelegenheid aan om de film beide keren te bekijken. De film werd vorige week vrijdag dus na de eerste vertoning wegens succes geprolongeerd, want direct die avond dus nogmaals vertoond; nu dus voor iedereen online te zien.

De Schiedamse cultuurscouts van Stichting Mooi Werk zijn voor het project Verhalen op Sterk Water op zoek gegaan naar verhalen van (oud)bewoners van de Wetenschappersbuurt ofwel Buurt 15 van Schiedam-Oost. Een gedeelte van de wijk zal gesloopt worden. Sommige bewoners moeten verhuizen, terwijl anderen op hun vertrouwde stek blijven. Niet alle bewoners zullen kunnen terugkeren in de nieuwe huizen. Met het verdwijnen van de bewoners, verdwijnt ook een stuk geschiedenis van de wijk. Iedere wijk heeft ze; uitzonderlijke bewoners met hun bijzondere verhalen. Over het leven van vroeger, in de buurt, op straat. Over hoe de buurt voor elkaar zorgt en op elkaar let en over hoe hele families samen opgroeiden in de wijk en ook de kinderen er zelf weer gingen wonen. Het bijzondere van de Wetenschappersbuurt is vastgelegd, als een tastbare herinnering voor alle (oud)bewoners. Om met een glimlach nog eens terug te kunnen kijken naar dat wat geweest is.

Eerder artikel over deze documentaire.