Categorieën

Service

Nu al trots op Van der Valk Schiedam, voortreffelijk qua duurzaamheid

Nu al trots op Van der Valk Schiedam, voortreffelijk qua duurzaamheid
Uit

Nu al trots op Van der Valk Schiedam, voortreffelijk qua duurzaamheid

  • Ted Konings
  • 11-08-2021
  • Uit
Nu al trots op Van der Valk Schiedam, voortreffelijk qua duurzaamheid

Peter van den Hul, enthousiast over de vele installaties die het nieuwe Van der Valk duurzamer dan enig ander hotel moeten maken; hier voor de silo's waarin thermisch wordt gebufferd


SCHIEDAM - Hij is maar wat groos op zijn hotel-in-aanbouw. Ook al gebruikt hij zelf andere woorden, Peter van den Hul is trots op de nieuwe Schiedamse Van der Valk. Met reden.

“Dit is ons leven”, zegt hij ergens onderweg, als hij het hotel-in-wording toont aan een journalist en daarmee ook aan de wereld. Maar dat tonen kent zijn beperkingen: Van den Hul wil graag de controle houden over wat er over het nieuwe hotel naar buiten wordt gebracht. Kwestie van marketing in deze sociale mediatijden. Daarom: geen foto’s toegestaan. Nou ja, een paar dan.

Want hij heeft zo veel om te laten zien: de duurzame keuzes die in het hotel gemaakt worden, de luxe, de vele mogelijkheden. En dat panorama van de bovenste verdieping. Gasten vallen stil, ieder vraagt of ze het vergezicht op de foto mogen zetten, ervaart Van den Hul. Maar hij kiest dus liever zijn eigen moment van onthulling. 

Dat kan nog even duren. Want anders dan bij het begin van de bouw aangekondigd, is het complex nog niet toe aan een openingsfeestje. Bij lange na nog niet. Het wordt nu echt voorjaar 2022 voor dat van voltooiing sprake is. “Maar het zegt me niet zo veel”, aldus de directeur van het nieuwe hotel. Ook niet als de bank begint te vragen omdat een half jaar inkomsten gemist gaan worden? “Ook niet als de bank begint te vragen. We zijn een groot bedrijf…” Dat dus wel een potje kan breken. 

Dat is nodig, want het hoteliersvak was de afgelopen jaren niet het meest profijtelijke. De Coronacrisis sneed er diep in. Het is dat het bedrijf diepe zakken heeft. En niet kijkt op een halfjaartje windverlet - ‘er zijn afgelopen jaar echt zestig, zeventig dagen met windkracht vijf of meer geweest, en dan is het naar boven hijsen van de grote vlakke delen in de kraan gevaarlijk’ - of achterblijvende inkomsten uit het bedrijf. “Dat is niet zo heel interessant. Wij kijken langer vooruit dan morgen.” En ook dan het komende kwartaal, zoals veel beursgenoteerde bedrijven doen. 

Nee, de focus van Van den Hul ligt op jaren, tientallen jaren in het verschiet. Naar de volgende generatie. Van den Hul is getrouwd met een Van der Valk, Eveline, de jongste van de telgen uit het hoteliersgeslacht van de kaketoe. En wel van de ‘Voorschotenstaak’, de grootste tak van Van der Valk, bestaand uit de tien kinderen en partners van Arie van der Valk, zoon van de grondlegger van het bedrijf. Neven en nichten van Eveline zijn andere ‘staken’ begonnen. Het is de tak van de kinderen van Arie, die de naam Valk Exclusief kreeg, die eigenaar wordt van Van der Valk in Schiedam. In die zin is Van den Hul een soort bedrijfsleider. “Zo gaat dat bij ons. Wij hebben ooit onze hand opgestoken toen het hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel uit een failliete boedel te koop was.” Dat hotel loopt, na zes verbouwingen in 25 jaar, net zoals Van der Valk Leiden waar de Van den Huls verantwoordelijk voor zijn. En dan gaat het kriebelen en worden er nieuwe plannen gemaakt en staat Van den Hul, voor hij het weet, trots te vertellen over de vele geneugten van Schiedam.

Want zo gaat dat: “Acht jaar geleden zagen we dat de A4 werd doorgetrokken, eindelijk. En wij als Van der Valk voelen ons thuis aan de snelweg.” Zeker in een oksel van de kruising met de A20, die vanaf verdieping zestien als een soort Marklinlandschap aan je voeten ligt. Gesprekken werden aangeknoopt, binnen de familie werd de zaak ‘in de groep’ gegooid en voor je weet kon in mei 2019 een eerste paal worden geslagen. “Aan de westkant van Rotterdam was nog geen Van der Valk. Nu al zijn er ondernemers in het Westland die voor zakelijke besprekingen in Rotterdam  - er is een Van der Valk bij diergaarde Blijdorp - afspreken.”

Van der Valk trok toen nog samen op met Decathlon, het Franse sportwarenconcern dat graag buurman van het nieuwe hotel was geworden. Het mocht niet zo zijn, en dat spijt Van den Hul enerzijds zeer. “We konden goed samen optrekken”, de parkeerplaatsen die op de dag voor Decathlon nodig waren, konden in de avond door hotelgasten worden gebruikt. In de contracten werd al vastgelegd dat mochten de plannen van Decathlon niet doorgaan, Van der Valk een extra stuk grond kon aanschaffen. Hetgeen is gebeurd.

Want het hotel heeft de ruimte nodig, zo leerde Van den Hul. En wel om een niet zo voor de hand liggende reden: zonnepanelen. Er moet energie worden opgewekt om aan de meest uitgesproken normen van duurzaamheid te voldoen. “Toen dat in 2014 speelde werden we soms wel voor gek verklaard ja, of dat nou allemaal nodig was. Nu, je ziet: die uitgesproken normen van toen zijn nu gewoon de norm. Er is in de tijd veel veranderd.”

Breeam Outstanding, dat is het codewoord. “Toen waren er misschien tien panden in Nederland die aan die eisen voldeden.” Ondertussen zijn dat een paar tientallen. Maar het gaat hard. Van den Hul is ervan overtuigd dat als hij toen niet de vooruitziende blik had gehad om naar die duurzaamheidsnorm te streven, hij binnen vijf jaar door de feiten zal zijn ingehaald. “Ik reken op nieuwe wetgeving die steeds strenger wordt.”

Breeam Outstanding ben je niet zomaar, daar komt heel wat voor kijken. Beton dat is gemaakt van granulaten uit hergebruikte materialen, vijfdubbel glas, beperkt energieverbruik. “We gaan aan de EPC-nulnorm voldoen.” Van der Valk Schiedam wordt wat energie betreft zelfvoorzienend.

Vandaar dus die zonnepanelen. Samen met twee WKO (warmte- en koude-opslag, op basis van putten van 250 meter diep)-installaties, links en rechts van het hotel, moet de energie uit de panelen het hotel voeden. De panelen komen op het extra aangekochte stuk grond - ‘in carportconstructies’ - op de platte daken in de plint van het hotel en ze liggen al op de clubgebouwen van Hermes-DVS en SVV/HBSS op Harga. In totaal gaat het dan om ruim drieduizend vierkante meter zonnepanelen, aldus Van den Hul.

Oh ja, nog een andere vernuftige optie waarmee Van der Valk Schiedam wordt uitgerust is die van het thermisch bufferen. In grote watertanks wordt op de dag water verwarmd - door elektriciteit van de panelen - dat later op de dag wordt gebruikt. En wat dacht je van koelen? Dat gebeurt in het nieuwe hotel niet met freon als koelvloeistof, zoals tot voor kort de norm, maar wel funest voor de ozonlaag, maar met kooldioxide. In de ‘kelder’, naast de parkeergarage, is een indrukwekkende hoeveelheid installaties neergeplant om dit mogelijk te maken. “We gaan ook warmte afvangen, uit de keuken bijvoorbeeld”, aldus Van den Hul. En het complex krijgt laadvoorzieningen voor elektrische auto’s. En led-verlichting. En uiteraard geen gasaansluiting. Alles bij elkaar souperen de duurzaamheidsmaatregelen een kleine twintig procent van het totale bouwbudget op.

Dit is ons leven. Met het hotel aan de Hargalaan kijkt vijftiger Van den Hul, wonend in Nieuwerkerk, al weer een generatie verder. “Wij - zegt hij over zichzelf en zijn vrouw Eveline - zetten dit nu op, blijven hier een paar jaar bezig om het goed op de rails te zetten en gaan dan andere dingen doen.” Dan is het aan hun vier kinderen, die nu al actief zijn in het bedrijf, bijvoorbeeld met het maken van filmpjes voor sociale media en, dezer dagen in de bouwvak, met het opruimen en schonen van het complex. 

Zoals Peter en Eveline zich ooit settelden in Nieuwerkerk, zo zullen Sarah en haar drie broers dat doen in Schiedam. Zoals al hun ooms en tantes dat ooit deden vertrekkend vanuit Voorschoten. De familie heeft zich volgens Van den Hul jaren geleden gerealiseerd dat er een vernieuwingsslag nodig was - want velen hebben toch nog de appelmoes met kers op het netvlies als de naam Van der Valk valt. En die vernieuwingsslag is volgens hem met name door de Voorschotertak succesvol ingezet. Zelfs in Coronatijd zijn er nog nieuwe hotels geopend, in Deventer en aan de Amsterdamse Zuidas.

Van der Valk zal zich settelen in Schiedam, zo voorspelt Van den Hul. Het wil dat ook graag. Samen met de ‘buren’ - het Novotel en het Campanile - kan er volgens Van den Hul een mooie ‘leasure’ boulevard groeien aan de Hargalaan. Die door de weeks vooral zakelijke overnachters trekt - wie vanaf de bovenste verdieping naar beneden kijkt ziet wat er allemaal in het directe ommeland van het hotel te doen is: Den Haag, Delft, het Westland, de Waterwegsteden en de Rotterdamse haven. 

In het weekend zal het hotel het moeten hebben van gasten die er een paar dagen op uitgaan. Van der Valk trekt zeker in de weekenden vele gasten die het oordeel over de kers op de appelmoes allang voorbij zijn - ‘er zijn mensen die successievelijk alle Van der Valks afgaan’ - en genieten van een weekend-eruit, met goed slapen, lekker eten, ontspanning en inspanning tijdens uitstapjes. “We moeten het hebben van onze arrangementen”, met name in het weekend. Schiedam zal de belangrijkste leverancier van die arrangementen worden. En dat kan heel goed. “We hebben een verhaal te vertellen over Schiedam.”

Dus: Schiedamse organisator, zet je maar vast schrap. Al moet een ding gezegd: voor de echte liefhebber zal het Van der Valk Schiedam toch die plek worden waar je het mooiste uitzicht hebt op… Rotterdam.