NRC-columnist Heijne in Literair Café

06-02-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Bas Heijne is de gast tijdens het tweede Literair Café van de Bibliotheek Schiedam.

De NRC-columnist is met name gevraagd met het oog op de naderende Tweede Kamerverkiezingen. Het Literair Café is op 22 februari, vanaf acht uur.

Zaterdag schreef Heijen in zijn column over hoe onderzoek in Nederland uitmonden in een richtingenstrijd, tussen 'zie je wel' en 'het klopt gewoon niet'. "Debat in Nederland: elkaar zo hard mogelijk met een natte dweil in het gezicht slaan." Die natte dweil valt maar beter thuis te laten, aldus Heijne, als je met elkaar in gesprek wilt komen. En dat is hard nodig. "Een mens is meer dan zijn opvattingen."

Heijne is behalve columnist ook auteur. Hij publiceerde twee romans: Laatste woorden (1984) en Suez (1992) en verschillende bundels columns en essays. In 2013 verscheen Angst en schoonheid, een essay over Couperus, dat werd bekroond met de J.  Greshoffprijs. Onlangs verscheen zijn essay Staat van Nederland, een pleidooi.

Heijne ontving de P.C. Hooft-prijs 2017 voor zijn beschouwend oeuvre - met name in de vorm van zijn columns. Uit het juryrapport: “Hij volgt de hedendaagse cultuur op een geëngageerde manier. Hij schrijft over haatvloggers en De Ring van Wagner, over Hollywoodfilms en Couperus, over Europese referenda en de toekomst van de roman. Zijn werk geeft een vernieuwende impuls aan wat literatuur in maatschappelijke zin betekenen kan. […]  Vooral de vorm waarin hij dat doet is bijzonder: hij schrijft als een denker én denkt als een lezer.”

Het Literair Café wordt in samenwerking met het vorig jaar opgerichte Literair Gezelschap Schiedam georganiseerd en vindt plaats op iedere laatste woensdag van de maand.

Kaarten voor het Literair Café kosten tien euro (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam) en zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek in de Korenbeurs, Boekhandel Post Scriptum en Het Schiedams Boekhuis. Reserveren kan via: klantenservice@debibliotheekschiedam.nlGerelateerd