Nieuwland viert feest

17-09-2017 Uit Han van der Horst

Nieuwelandfestival 2017; foto: Jeffrey Davidsz

COLUMN - Het klimaat deed vreselijk zijn best om de stemming te bederven maar toch lieten de Nieuwlanders zich niet uit het veld slaan. Ondanks de regen ging het Nieuwland Life Festival op het Wibautplein gewoon door. De wijkbewoners laten zich die jaarlijkse traditie niet ontnemen, ook al volgt de ene plensbui de andere op. En anders zijn er behulpzame buren. Vrijdagavond zou de try-out van de nieuwste Nieuwlandmusical plaatsvinden, terwijl er tevens een soort sneak-preview was van een Nieuwlandfilm. Die was gemaakt door Huseyn Karalci, altijd met zijn camera’s te vinden waar in de wijk iets van een evenement plaatsvindt.

Het zou wellicht nat worden op het Wibautplein en in ieder geval koud. De oplossing was gauw gevonden: het Alevitisch Centrum Rijnmond stelde zijn ruimte ter beschikking. Dat is de voormalige Magnalia Dei-kerk, vlakbij de Mgr. Nolenslaan. Er stonden lange witte tafels met stoelen, zoals bij een verloving in het Schiedam van de jaren vijftig. Zo waren wij feestgangers onder de pannen.

Wat vierden we dan behalve die voorstellingen? Wij vierden het einde van het Wijkactieplan Nieuwland. Dankzij dit plan – een initiatief van de ten onrechte zo veel gesmade minister Ella Vogelaar – kon er heel wat gebeuren om niet alleen de woningen, maar ook de sfeer in de wijk behoorlijk op te knappen.

Wie door de buurt loopt, merkt meteen: die naargeestigheid en de neerslachtigheid die de eeuwwisseling in Nieuwland kenmerkten, daar is niets meer van overgebleven. De Nolenslaan is de drukste winkelstraat van de stad. Veel versleten flats zijn vervangen door frisse en soms verrassende nieuwbouw. Er zijn parkjes en waterpartijen. Nieuwland is weer een buurt geworden van mensen die geloven in zichzelf en hun woonomgeving. Dat is best een feestje waard. En dat laat je je door die chagrijnige weergoden niet afpakken.Gerelateerd