Nieuwe tentoonstelling Zonvonkengesproei bij museum

05-04-2022 Uit Advertorial

Kunstenaar Zoro Feigl laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Draaiende watermassa’s, ‘vuurvliegjes’ en een golvende vloer; kunstenaar Zoro Feigl laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Vanaf zaterdag 14 mei kunnen mensen zijn speelse en vaak overweldigende installaties bij het Stedelijk Museum Schiedam zien in de tentoonstelling Zonvonkengesproei. De presentatie beslaat de helft van het gebouw en markeert ook de heropening van het museumgebouw na renovatie.

Het draait en rolt in de wereld van Zoro Feigl. Water druipt zomaar omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op. In het voorjaar van 2020 zou Feigl groots uitpakken met een solo in het Stedelijk Museum Schiedam. Corona gooide roet in het eten, maar op 14 mei opent Zonvonkengesproei dan echt met een groot aantal nieuwe, speelse en vaak overweldigende installaties. Het is voor het eerst dat je zoveel werk van de kunstenaar samen in een museum ziet. 

Museumdirecteur Anne de Haij is trots dat het museum de heropening viert met Feigls werk. "Het past niet alleen bij het Stedelijk Museum Schiedam maar ook bij het feestelijke gevoel van de heropening. Na twee Coronajaren en een renovatie die anderhalf jaar duurde, kijken we er enorm naar uit." De titel Zonvonkengesproei komt uit het gedicht Mei van Gorter. Zijn epos uit 1889 gaat over het meisje Mei dat verliefd wordt op de jonge god Balder.