Nieuw festival voor en door jongeren & organisaties

03-06-2019 Uit Redactie


SCHIEDAM - De stad krijgt een jongerenfestival: The S’Culture Clup. De eerste editie is op vrijdag 14 juni en wordt gehouden op verschillende plekken rond de Lange Haven.

Het festival wordt georganiseerd naar aanleiding van een zogenaamd 'I’ve Got the #Powertraject' van De Kleine Ambassade. Het komt tot stand in samenwerking
met de Bibliotheek Schiedam, het Stedelijk Museum Schiedam en Wenneker Cinema. De organisatoren beloven 'een avond vol met vette acts, sportieve activiteiten, kunst, muziek en film'.

Het idee om een multidisciplinair festival te organiseren ontstond na de afname van de jeugdmonitor in het kader van I’ve Got the #Power, een rondvraag onder veertienhonderd Schiedamse jongeren. De ondervraagde jongeren gaven daarbij aan dat er 'meer te doen moet zijn' in de stad. Er is vooral vraag naar meer uitgaansgelegenheden en festivals.

Daar tegenover staan de culturele instellingen van Schiedam die juist aangeven graag en meer in contact te willen komen met jongeren die betrokken willen zijn en meedenken. Daarmee zou het aanbod van de instellingen aantrekkelijker kunnen worden. Door The S'Culture Clup te organiseren verwachten de initiatiefnemers dat zowel jongeren als organisaties meer aan hun trekken komen.

Tijdens vier workshops hebben jongeren zich, onder begeleiding van mensen van de culturele instellingen en de Kleine Ambassade, verdiept in het organiseren van een evenement. Onderwerp van gesprek was daarin natuurlijk ook The S'Culture Clup. Er is met elkaar gebrainstormd, gepraat en gediscussieerd over hoe het festival een passende invulling kan krijgen. Die gesprekken leidden tot het programma dat er nu staat. Samengesteld voor en door de jongeren en met input van de culturele instellingen, zeggen de organisatoren niet zonder trots.

Er zijn bekende en minder bekende bandjes /dj’s geprogrammeerd, is er contact met spilfiguren op sociale media om het festival onder de aandacht te brengen. Lokale organisaties
worden betrokken om activiteiten aan te kunnen bieden zoals suppen, handlettering, muziek op de fluisterboot en dancebattles.Gerelateerd