Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan dingen naar Volkskrantprijs

31-01-2019 Uit Redactie

Funda Gül Özcan, op de andere foto's Neo Matloga en Lonneke van der Palen; foto's: SMS


SCHIEDAM - Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Werk van hen is vanaf 16 maart te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking van de krant, het museum en omroep Avro-Tros. De drie jonge meedingende kunstenaars kunnen € 10.000,- winnen, plus een boekpublicatie. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de Rabobank.

De bekendmaking van de winnaar is begin mei. De tentoonstelling in het stedelijk loopt door tot 16 juni.  De drie kanshebbers zijn voorgedragen door een kenner uit de Nederlandse kunstwereld, die eveneens zal optreden als ambassadeur van zijn of haar kandidaat.

Kunstverzamelaar Rattan Chadha nomineerde Neo Matloga (1993). Chadha koos voor de Zuid-Afrikaanse schilder, die is verbonden aan kunstenaarswerkplaats De Ateliers in Amsterdam, vanwege diens eigenzinnigheid en het feit dat het werk zich niet in een eerste oogopslag prijsgeeft. "De figuren op de schilderijen zijn zoekend en onvoorspelbaar aldus Chadha. "Wat spreek er uit hun zielen?"

Fotograaf Robin de Puy nomineert Lonneke van der Palen (1985). "Ze weet in haar werk prachtig te spelen met licht, kleur en vorm", aldus de 'ambassadeur'. Favorieten van De Puy zijn de series vrij werk die Van der Palen maakte in Kaapstad, Amerika en Marokko. "Daar weet zij een plastic zak, een lullig paaltje of een afstandsbediening zo te fotograferen dat het er opeens wél magisch uitziet."

Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht, nomineert Funda Gül Özcan (1984). De kunstenaar zet haar positie als vrouw en Turkse in om op een prikkelende manier de actualiteit te bevragen, aldus Rutten. "Zij  vermengt op een vernuftige wijze het persoonlijke met het maatschappelijke. Haar werk oogt flashy en hightech maar is evenzeer trashy en ruig."

Eerdere winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, die sinds 2006 wordt uitgereikt, waren onder anderen Floris Kaayk, Femmy Otten, Bram de Jonghe, Evelyn Taocheng Wang en Anne Geene. Behalve naar de prijs van de  jury, dingen de kandidaten van dit jaar ook mee naar een publieksprijs. Bezoekers van het stedelijk museum kunnen stemmen op één van de drie kandidaten. De winnaar van de publieksprijs wordt op 2 juni bekendgemaakt.

Bekijk de foto's


Gerelateerd