Muziekvereniging Harpe Davids bestaat honderd jaar

25-10-2021 Uit Redactie

Harpe Davids in de jaren dertig; foto: Harpe Davids


SCHIEDAM - De christelijke muziekvereniging Harpe Davids werd als fanfareorkest opgericht in 1921 en bestaat daarmee dit jaar honderd jaar.

Het begon met een groepje van zo'n twintig man die muziek maakte. Na vijf jaar kon men al met muziekwedstrijden, de zogenoemde concoursen, meedoen. In die beginjaren ging het met de vereniging steeds beter en kwamen meer mensen in het orkest spelen. Eind jaren dertig werden aan dit orkest klarinetten en dwarsfluiten toegevoegd en ging het als harmonieorkest verder.

In de Tweede Wereldoorlog weigerde Harpe Davids lid te worden van de door de Duitsers ingestelde Kultuurkamer. De instrumenten moesten daarom ingeleverd worden en dat is ook gebeurd, met het vaandel en veel bladmuziek. Een aantal instrumenten kon worden verstopt. Na de oorlog zijn de overgebleven leden opnieuw begonnen. Dat was niet zo gemakkelijk, omdat veel instrumenten niet meer teruggevonden konden worden en ook omdat mensen niet veel geld hadden om nieuwe instrumenten te kopen. Gelukkig konden er wat instrumenten van andere bevriende muziekverenigingen geleend worden.

In de jaren vijftig werd de vereniging met een tamboerkorps en in de jaren zeventig met majorettegroepen uitgebreid. Begin jaren tachtig werden aan het tamboerkorps onder meer trompetten toegevoegd. Dat was het begin van de drumfanfare van Harpe Davids. Deze afdeling deed jaarlijks mee aan mars- en showwedstrijden, onder meer in de Margriethal in Schiedam.

Tot begin jaren negentig vonden traditioneel de jaarlijkse donateursconcerten plaats in het Passage Theater. In dat theater organiseerde Harpe Davids tijdens het 65-jarig bestaan in 1986 een groot concert met medewerking van bariton Willy Caron en het politie mannenkoor Hermandad Rotterdam. De vereniging heeft voor het-75 jarig bestaan in 1996 één officiële CD uitgegeven met opnamen van het harmonieorkest, het jeugdorkest en de drumfanfare.
Grote concerten door de gehele vereniging vonden in die periode plaats in de Margriethal, onder meer met medewerking van Het Rotterdams Operakoor. Ook werd door het harmonieorkest meegedaan aan het muziekfestival 'Klinkt Goed!' in de Grote Zaal van de Doelen en trad het orkest in dezelfde zaal op tijdens het jaarconcert van politie muziekvereniging Hermandad Rotterdam.

In de jaren na 2000 verzorgde de vereniging jaarlijks grote concerten in het (nieuwe) Theater aan de Schie met onder meer in 2001 medewerking van de pianist Jan Vayne in 2006 met bariton Ernst Daniël Smid. In 2011 vierde de vereniging het negentigjarig bestaan ook nog in het Theater aan de Schie. Vanaf 1985 tot 2009 heeft de vereniging aan het Nijhoffplein in Schiedam-Noord over een eigen verenigingsgebouw beschikt. Heden wordt op de maandagavonden gerepeteerd in de aula van Daltonbasisschool De Klinker aan de Bernardus IJzerdraatsingel in Schiedam-Noord.

Vanwege geringe belangstelling en de terugloop van het aantal leden werd in 2009 besloten om de drumfanfare in de huidige vorm op te heffen. Hiervoor werd besloten als slagwerkgroep (R)hit'm verder te gaan. Helaas is de slagwerkgroep ook al een aantal jaren niet meer actief. De majorettes van de vereniging treden niet meer op straat op. Wel zijn zij al decennia lang als twirlvereniging The Yellow Rainbow erg actief en succesvol; met veel succes hebben de leden meegedaan aan een aantal Europese twirlwedstrijden in onder meer Engeland, Italië en Kroatië. De twirlsters trainen op zaterdagochtend onder meer in de gymzaal aan het Warmoezenierpad in Schiedam-Noord.

Concerten door het harmonieorkest vinden sinds 2011 voornamelijk plaats in de Dorpskerk in Schiedam-Kethel (nieuwjaarsconcerten) en kerkgebouw De Ark in Schiedam-Noord (voor- en najaarsconcerten). Zo werd in dit laatste gebouw in 2013 een kinderconcert georganiseerd met medewerking van alle afdelingen en werd in het najaar opgetreden met het Oeral Kozakkenkoor. Door onder meer de opheffing van de christelijke harmonievereniging Sursum Corda-Vlaardingen is het aantal leden van het harmonieorkest in 2016 weer gegroeid naar zo'n 45 spelende leden. Sinds 2019 is de Schiedamse dirigent Leo Simons de muzikale leider van het harmonieorkest.

Op zaterdag 13 november vindt in zalencentrum De Ark aan het Hargplein 101 in Schiedam-Noord het jubileumconcert voor het honderdjarig bestaan van muziekvereniging Harpe Davids plaats. Het uit zo’n 45 leden bestaand harmonieorkest onder leiding van dirigent Leo Simons zal een muziekprogramma ten gehore brengen met zo voor elk wat wils. Speciale medewerking zal verleend worden door de oud-dirigenten Cees Kramer, Jos den Boer en Maron Teerds. Zij zullen elk een muziekstuk dirigeren. Gratis kaarten zijn te bestellen I: via www.harpedavids.nl.


Gerelateerd