Categorieën

Service

Museummedaille voor Martijn Sanders

Museummedaille voor Martijn Sanders
Uit

Museummedaille voor Martijn Sanders

  • Redactie
  • 06-10-2016
  • Uit
Museummedaille voor Martijn Sanders
SCHIEDAM - Martijn Sanders ontving vandaag uit handen van minister Jet Bussemaker (Cultuur) de Museummedaille. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn inzet voor het Nederlands kunstbezit.
 
Martijn Sanders, zoon van de in Schiedam bekende en geliefde Piet Sanders, heeft zich vele jaren belangeloos ingezet voor het Nederlands openbaar kunstbezit, aldus Bussemaker. Dat deed hij onder meer als voorzitter van de Vereniging Rembrandt van 2009 tot 2016. "Als groot kunstliefhebber was zijn inzet gericht op het versterken en verrijken van de collecties van de Nederlandse kunstmusea, zodat topkunst voor iedereen toegankelijk wordt", aldus de minister.
 
De Museummedaille werd in 1816 in het leven geroepen door Koning Willem I als blijk van erkentelijkheid voor personen die belangrijke schenkingen deden ten behoeve van de wetenschaps- en kunstverzamelingen van de koning.

Sanders (71) leidde ook het Concertgebouw in Amsterdam en was voorzitter van het Holland Festival. Hij studeerde ooit sociologie in Rotterdam en behaalde een titel in Business Administration aan de Universiteit van Michigan. Ook was hij voorzitter van omroepvereniging Avro.

Sanders vertelde ooit hoe toeval een belangrijke rol speelt in zijn leven. "Een goed voorbeeld is misschien dit. Mijn vader, de jurist Piet Sanders, in zijn tijd bekend als 'rooie Piet', had als advocaat een cliënt die hem nooit gewoon betaalde maar die als een kind uit de familie trouwde, een serieus bedrag schonk. Echt serieus. Ik besloot dat nu eens niet op de bank te zetten, zoals misschien de verwachting was. Mijn vrouw en ik hebben in plaats daarvan Cees Dam, die toen nog volstrekt onbekend was, aangezocht om ons appartement in Amersfoort te verbouwen. Daar moest ook een schilderij komen. Zo kochten wij ons eerste doek, van de schilder Peter Struycken. Kort daarna raakten we in de ban van Armando, en zo is de moderne kunst in ons leven gekomen en gebleven. En door een schilderij van Anselm Kiefer raakte ik geïnteresseerd in de muziek van Richard Wagner, waardoor ik een paar jaar later solliciteerde bij het Concertgebouw.'

Vader Piet Sanders was op zijn beurt zoon van architect Piet Sanders, verantwoordelijk voor veel gebouwen en huizen in Schiedam. Daaronder de Passage, het St.-Jacobs Gasthuis, veel woningen voor de Volkshuisvesting in de Gorzen, de vergaderzaal voor de Bond van Distillateurs achter het pand Lange Haven 97 en ook zijn eigen huis in de BK-laan. Jonge Piet trouwde met Ida Sanders, kreeg naast Martijn nog twee kinderen en werkte als jurist. Piet en Ida ontwikkelden zich tot echte kunstmecenassen. Zij speelden een belangrijke rol bij het uitbouwen van het Stedelijk Museum Schiedam. Ook de collecties van het Kröller-Müllermuseum, het Wereldmuseum in Rotterdam, het Afrikamuseum en het museum Beelden aan Zee in Den Haag zijn door hun schenkingen verrijkt. Behalve privéverzamelaar en kunstpromotor was Piet Sanders hoogleraar aan de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en speelde hij een rol van betekenis in de naoorlogse internationale betrekkingen.