Museum lanceert virtuele expositie in Amsterdam Modest Fashion Week

11-12-2019 Uit Advertentie

Museum lanceert virtuele tentoonstelling tijdens Amsterdam Modest Fashion Week; foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Heb je ooit virtueel door een tentoonstelling gelopen? Zet een speciale bril op je neus en loop door de Modest Fashion-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Met de Virtual Reality (VR)-bril zie je kunst en mode alsof je er daadwerkelijk voor staat. De officiële presentatie van de virtuele tour vindt plaats tijdens de Modest Fashion Week in Amsterdam. Modest fashion is een miljardenindustrie. Als je de twee woorden invoert bij Google, spuwt de zoekmachine 136 miljoen hits.

Internetcultuur

Het is de eerste keer dat in Nederland een tentoonstelling over Modest Fashion is te zien. En voor het eerst dat je ‘m virtueel kunt bekijken. Daardoor kan iedereen nu ook buiten Nederland een digitaal bezoekje brengen. Dit is belangrijk, want de tentoonstelling brengt kunst en mode uit een wereldwijde internetcultuur samen, zegt Catrien Schreuder, hoofd tentoonstellingen en collecties van het Stedelijk Museum Schiedam. ‘Kunst, outfits en ideeën reizen de wereld over via sociale media en hebben een loyaal en enthousiast publiek.’ De tentoonstelling Modest Fashion. Een internationaal fenomeen in kunst en mode is nog tot en met 9 februari te zien.

Modeshows, talkshows, standjes

De Amsterdam Modest Fashion Week - van 14 tot en met 16 december 2019 - biedt modeshows, talkshows, workshops en stands vol mode van ontwerpers en merken uit 20 landen. Het Stedelijk Museum Schiedam is aanwezig als kunstpartner. "We zijn enthousiast over dit partnerschap. Het laat zien hoe mode en kunst samen kunnen gaan", zegt Ozlem Sahin. Samen met Franka Soeria richtte ze de Modest Fashions Weeks op, met eerdere edities in Istanbul, Londen, Dubai en Jakarta. Het is wereldwijd het belangrijkste evenement van de modest fashion-industrie.

Bloot

Wat is modest fashion? Je zou kunnen zeggen: meer bedekt met een langere zoom en losjes wapperend om het lichaam. Het is een optie voor veel vrouwen die vinden dat schoonheid niet altijd betekent dat je je lichaam bloot geeft. De Olsen-tweeling, bekend van de Amerikaanse televisieserie Full House, gaf de modetrendmode een belangrijke boost. Maar bescheiden mode gaat eeuwen terug en bestaat in verschillende delen van de wereld.

Amsterdam

De Modest Fashion Week is een internationaal initiatief dat de afgelopen jaren neerstreek in verschillende steden. De keuze voor Amsterdam is geen toeval. "Het is een diverse, multiculturele en tolerante stad. Amsterdam heeft duurzame waarden die dit jaar aansluiten bij ons thema: duurzaamheid, tolerantie en zelfontdekking", zegt Ozlem Sahin. "Tegelijkertijd is er ook een markt voor modest fashion."

Creativiteit

Het Stedelijk Museum Schiedam en de Modest Fashion Week hebben dezelfde mindset: het vieren van creativiteit. "De Modest Fashion-tentoonstelling is ook belangrijk is om bij te dragen aan het veranderende modebeeld", zegt Catrien Scheurder. Dat hebben Soeria en Sahin ook in gedachte. "Wij geloven dat modest fashion meer moet zijn dan mode. Het gaat om empowerment van vrouwen, inclusiviteit en diversiteit. Modest fashion moet toegankelijk zijn voor elke vrouw."

Historisch Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is gevestigd in een 18e-eeuws gebouw in het historische centrum van Schiedam. De stad die min of meer vastzit aan Rotterdam stond ooit wereldwijd bekend om zijn gin. "Een bezoek aan het museum zal het perspectief en de tolerantie verbreden", zegt Soeria. "Je zult zien schoonheid zien, anders dan je misschien gewend bent."

Dit wil je weten

Amsterdam Modest Fashion Week,
Locatie: Passenger Terminal Cruise Ship Amsterdam (PTA Amsterdam), Piet Heinkade 27, 1019 BR Amsterdam
Datum: 14-16 december
Openingstijden: 14.00 uur - 21.00 uur (14 december), 11.00 uur - 21.00 uur (15-16 december).
Toegangsprijs: € 10,- (voor drie dagen).
Website: www.modestfashionweeks.com
Instagram: @ modestfashionweeks.com
Stedelijk Museum Schiedam, Modest Fashion, tot 9 februari 2020. I: www.stedelijkmuseumschiedam.nl
#modestfashionnu #stedelijkmuseumschiedam


Gerelateerd