Musea kopen werk aan van winnaar Funda Gül Özcan

07-11-2019 Uit Advertentie

Detail van de installatie van Funda Gül Özcal: foto: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een grote installatie van Funda Gül Özcan (1984) aangekocht, samen met Schunck*. Met haar diorama met regenboog en bliksemschicht was ze genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Gül Özcan was een dubbele winnaar; zowel de lieveling van de vakjury als publieksfavoriet. It’s time to say hello at the last pole (2016) was van half maart tot en met half juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Nu exposeert Schunk* de aankoop.

Magisch

De vakjury was lovend over het werk van Funda Gül. "Haar installaties laten zich ervaren als een achtbaan waarin van alles tegelijk met de kijker gebeurt. Haar diorama’s zijn rijk, fascinerend en zowel raadselachtig als technisch verbluffend." "Vele technieken leiden tot een magisch resultaat, bijna verslavend", zo motiveerde een bezoeker zijn stem op Gül Özcan. En een ander schreef: "Fantasie, beweging kleur in één chaotische en onvoorspelbare wereld, ik wil er in!"

Mondriaan Fonds

De aanwinst ligt in het verlengde van de overeenkomst die het Stedelijk Museum Schiedam en Schunck* vorig jaar ondertekenden. Daarin spraken de musea af samen te werken bij het aankopen van kunst. Het Mondriaan Fonds ondersteunt de samenwerking met een financiële bijdrage. In Schiedam past het werk bij de hedendaagse kunstcollectie, waarbij het accent ligt op kunst over sociale en maatschappelijke ontwikkelingen. Schunck*, gevestigd in Heerlen, richt zich op kunst die verschillende media als video en tekenkunst combineert.

Visuele gedichten

Funda Gül Özcan studeerde aan de kunstacademie in München en was verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Haar sculpturen en video-installaties noemt ze visuele gedichten. Ze reageert met haar werk op actuele wereldwijde politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Met dank aan de gemeente Schiedam, het Mondriaan Fonds en S'DAM.


Gerelateerd